Wina
Producenci Wina
Nasze produkty
Abruzja to region winiarski w środkowych Włoszech położony między wybrzeżem Adriatyku a Apeninami.Najbardziej cenionym winem jest Montepulciano d’Abruzzo produkowane ze szczepu Montepulciano. To czerwona odmiana z największą ilością nasadzeń w Abruzji, w skali Włoch plasuje się na drugim miejscu, tuż za Sangiovese. Białe wina robi się z Trebbiano Toscano, Trebbiano d’Abruzzo, Pecorino czy lokalnego szczepu Cococciola. Nie można zapomnieć o innej lokalnej odmianie Cerasuolo, której zazwyczaj używa się do produkcji win różowych.
Apulia, nazywana często obcasem włoskiego buta, to najbardziej wysunięty na południowy wschód region Italii. Pod względem winiarskim znany przede wszystkim z Primitivo. Ponadto to jeden z największych obszarów upraw winorośli na świecie – ponad 100 tys. hektarów. Posiada 6 apelacji regionalnych (IGT), aż 29 DOC i dwie apelacje DOCG. Pozostałe dwie najpopularniejsze czerwone odmiany tego regionu, to negroamaro i nero di troia.Mimo że wino białe jest w Apulii w mniejszości, ciekawe wina powstają z odmian fiano , minutolo, verdeca czy też bombino bianco
Emilia Romagna to środkowy region Włoch ze stolicą w Bolonii. Wina z tego regionu zdecydowanie różnią się od win sąsiadów, są łatwiejsze w stylu, odświeżające. Najbardziej znane jest Lambrusco, od purpurowego do różowego. Uprawia się w tym regionie także rodzime Sangiovese, Trebbiano i Albana (odmianę, która daje pierwsze białe wino klasy DOCG).
Region Włoch przy granicy z Austrią i Słowenią, ulokowany między Alpami a północnym wybrzeżem Adriatyku. To, co wyróżnia wina z Friuli to wysoka jakość większości produktów, ogromny szacunek dla natury (wielu producentów win ekologicznych, a także tych, którzy świadomie rezygnują z oznaczenia DOC w imię puryzmu i naturalizmu winiarskiego). Wizytówką Friuli jest pinot grigio, ale poza nim uprawia się tutaj wiele innych odmian międzynarodowych i lokalnych. Obok cabernet sauvignon, merlota i cabernet franc można znaleźć tu refosco czy gewürztraminerae – picolit, ribollę giallę czy friulano.
Kalabria to jeden z dwudziestu włoskich regionów zamykający od południa kontynentalną część Włoch. Oblewany jest przez dwa morza – Jońskie i Tyrreńskie. Od Sycylii oddziela go Cieśnina Mesyńska.Winem, które najbardziej kojarzy się z tym regionem, jest bez wątpienia Ciro DOC. uzyskiwane z winorośli odmiany Gaglioppo, z której wytwarza się również jasne, lecz mocne czerwone wina Savuto, Pollino i Verbicaro. Białe wina wytrawne - na czele z rześko owocowym Cirò Bianco - powstają w przeważającej mierze ze szczepu Greco, podobnie zresztą jak wyśmienite słodkie wina Greco di Bianco oraz Greco di Gerace. Obecnie w tym regionie wyznaczonych jest 16 apelacji DOC i 10 IGT.
Kampania to region południowych Włoch, położony na północ od Neapolu, zwany przez Rzymian Kampania Felix, czyli Kampania Szczęśliwa. To miejsce sprzyjające uprawie winorośli i produkcji szlachetnego trunku jaki m jest wino. Łagodny klimat pozwala uzyskać wysoką jakość i różnorodność produkowanych tutaj win. Kampania słynie z doskonałych win białych takich jak: Fiano di Avelino, Greco di Tufo i najrozmaitszych wersji czerwonego Aglianico. Szczepy pochodzące z tego regionu to między innymi białe: Fiano, Greco, Coda di Volpe, Falanghina, Asprinio, Malvasia, Trebbiano oraz czerwone Aglianico, Piedirosso, Barbera, Sangiovese, Sciascinoso.
Marche zajmuje środkową część adriatyckiego wybrzeża Włoch. Wciśnięty pomiędzy Emilia-Romagna, Abruzję, Umbrię, Lacjum i Toskanię region oferuje wina z czterech apelacji DOCG oraz piętnastu DOC. Białym odmianom przewodzi Verdicchio, który stanowi niemal 80% białych win. Jeśli chodzi o wina czerwone nie jest w regionie Marche tak popularna, jak wina białe. Królują tu dwa szczepy: Montepulciano oraz Sangiovese.
Lombardia to centrum gospodarczo-ekonomiczne Włoch. Branżę winiarską wyróżnia tutaj bardzo wysoka jakość i doskonała organizacja produkcji. Najsławniejszym regionem jest Franciacorta, z którego pochodzą najwyższej jakości wina musujące sygnowane nazwą Franciacorta, do produkcji których używa się gron: Chardonnay, Pinot Nero i Pinot Bianco. Dwa pozostałe ważne regiony to Valtelina, gdzie króluje szczep Chiavennasca będący lokalną odmianą piemonckiego Nebbiolo oraz Oltrepo Pavese ze szczepami Barbera, Bonarda, Pinot Nero, Uva Rara i Croatina. Lombardia posiada 3 strefy skąd pochodzą wina najwyższej klasy DOCG: Franciacorta, Valtelina Surperiore i Sfursat di Valtelina oraz 15 stref dla win klasy DOC.
Piemont znajduje się w północno-zachodnim rogu Włoch granicząc z Francją i Szwajcarią. Nazywany „perłą winiarstwa włoskiego”, jedynie w Toskanii ma godnego siebie rywala. Wina z tego regionu mają status celebrytów, a ich najjaśniejszymi gwiazdami są czerwone odmiany nebbiolo, barbera i dolcetto oraz białe cortese i muskat.Na region przypada ponad 15 apelacji DOCG i 45 DOC, co zapewnia im pierwsze miejsce we Włoszech. Kilkanaście z nich bazuje na odmianie nebbiolo – z których światową sławę maja dwie: DOCG Barolo i DOCG Barbaresco. Piemonte to także „zagłębie” delikatnego, słodkiego musującego wina Asti , które jest popularne na całym świecie.
Sycylia to największa wyspa na Morzu Śródziemnym i jeden z największych producentów wina na świecie (100 tys. hektarów). To region gdzie produkuje się bardzo duże ilości wina klasyfikowane jako IGT Terre di Sicilia/Terre Sicilane lub jeśli plony są niższe Sicilia DOC. Dominującą czerwoną odmianą jest Nero d’Avola uprawiana na całej wyspie. Inne odmiany czerwonego wina to Frappato, Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio. Głównymi odmianami białymi z których produkuje się sycylijskie wina są; Moscato, Malvasia, Grillo, Inzolia, Catarratto, Damaschino i Carrican
Toskania to region położony w centralnych Włoszech, graniczący z Umbrią, Marche, Lacjum, Emilią Romanią oraz Ligurią. To obok Piemontu drugi z liderów na winiarskiej mapie Włoch. Jeszcze do niedawna Wina Toskanii kojarzyły się tylko z winami Chianti a obecnie wina Toskanii są rozpoznawalne są także z apelacji Brunello di Montalcino oraz Brunello wino Nobile Montepulciano. Oprócz popularnych win czerwonych, Toskania produkuje też niewielką ilość win białych a wśród nich międzynarodowe odmiany, takie jak Chardonnay, Sauvignon, Pinot Bianco oraz Pinot Grigio, a także te bardziej tradycyjne, takie jak Pomino, czy Vin Santo.
Trentino Alto Adige to region najbardziej wysunięty na północ Włoch otoczony Alpami i Dolomitami. Składa się z dwóch prowincji: Trentino na południu i Południowego Tyrolu na północy. W żyznych dolinach regionu produkowane są głównie wina. Występujące tam odmiany winorośli to: białe szczepy: Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Gewurztraminer, Muller Thurgau, Chardonnay, Riesling, Moscato natomiast czerwone to: Lagrein i Teroldego Rotaliano oraz Cabernet, Merlot i Pinot Nero. Trentino/Alto Adige posiada 10 stref produkcji win klasy DOC i 5 IGT.
Umbria położona w środkowej części Włoch jest czwartym najmniejszym regionem winiarskim Włoch (mniej niż 1/3 produkcji rejestrowanej w Toskanii). Tylko kilkanaście procent tego, co Umbryjczycy wypuszczają na rynek ma status DOC i ponad połowa to wina białe. Głównie trebbiano (funkcjonujące tutaj czasem pod nazwą procanico) oraz lokalny grechetto. Największa apelacja i jedyne szerzej znane białe wino z Umbrii to Orvieto. Status DOCG mają wina czerwone a najpopularniejszym czerwonym szczepem jest sangiovese, które dominuje w apelacji Rosso di Montefalco.
Sardynia to druga największa wyspa na Morzu Śródziemnym (po Sycylii) ze stolicą w Cagliari. Słynie z pięknych krajobrazów, plaż i pozostałości cywilizacji nuragijskiej. Mimo swojego rozmiaru produkuje niewiele wina, zaledwie 804 tysiące hektolitrów rocznie. To daje jej dopiero 15 pozycję wśród włoskich regionów, za takimi “potęgami” jak Marche czy Umbria.Najsłynniejszym sardyńskim winem jest bez wątpienia doskonałe białe Vermentino di Gallura (jedyne o statusie DOCG), białe, młode wino wytwarzane na północy Sardynii oprócz niego jednak warto spróbować także wyśmienitych innych win z rodzaju Vermentino czy też czerwonego Cannonau . Sardynia to także wina musujące – słodkie jak Moscato di tempio DOC czy wytrawne pochodzące z odmian Vermentino i Torbato
Veneto (Wenecja Euganejska) to największy włoski region winiarski, rozciągający się od podnóża Alp przez rozległą równinę rzeki Po, aż po wybrzeże Adriatyku. Szczyci się bogatą produkcją czerwonych i białych win wytrawnych, win słodkich i win musujących. Posiada 22 apelacje D.O.CVeneto jest także, a może przede wszystkim, domem najsłynniejszego włoskiego wina musującego o nazwie Prosecco.Klimat tego regionu jest ciepły, łagodny, o śródziemnomorskim charakterze wokół jeziora Garda, chłodniejszy w części górzystej na północy i znów cieplejszy w miarę zbliżania się do wybrzeża Adriatyku.
Basilicata – region winiarski pełen kontrastów
Basilicata, znana również jako Lucania, to jeden z najmniejszych i najbardziej górzystych regionów Włoch, który oferuje unikalne warunki do uprawy winorośli. Położona na południu kraju, pomiędzy Apulią, Kampanią i Kalabrią, Basilicata wyróżnia się surowym krajobrazem, bogatą tradycją i niezwykłym potencjałem winiarskim, wciąż odkrywanym przez miłośników wina.
Winiarstwo w Basilicata to głównie działalność małych, rodzinnych producentów, którzy z pasją pielęgnują tradycyjne metody uprawy i produkcji. Ostatnie dekady przyniosły modernizację i większą uwagę na jakość, co sprawiło, że wina z Basilicaty zaczęły zdobywać uznanie na rynku międzynarodowym.