Wina

Producenci Wina

Nasze produkty

abruzja_2

Abruzja to region winiarski w środkowych Włoszech położony między wybrzeżem Adriatyku a Apeninami.Najbardziej cenionym winem jest Montepulciano d’Abruzzo produkowane ze szczepu Montepulciano. To czerwona odmiana z największą ilością nasadzeń w Abruzji, w skali Włoch plasuje się na drugim miejscu, tuż za Sangiovese. Białe wina robi się z Trebbiano Toscano, Trebbiano d’Abruzzo, Pecorino czy lokalnego szczepu Cococciola. Nie można zapomnieć o innej lokalnej odmianie Cerasuolo, której zazwyczaj używa się do produkcji win różowych. 

abruzja_2

Apulia, nazywana często obcasem włoskiego buta, to najbardziej wysunięty na południowy wschód region Italii. Pod względem winiarskim znany przede wszystkim z Primitivo. Ponadto to jeden z największych obszarów upraw winorośli na świecie – ponad 100 tys. hektarów. Posiada 6 apelacji regionalnych (IGT), aż 29 DOC i dwie apelacje DOCG. Pozostałe dwie najpopularniejsze czerwone odmiany tego regionu, to negroamaro i nero di troia.Mimo że wino białe jest w Apulii w mniejszości, ciekawe wina powstają z odmian fiano , minutolo, verdeca czy też bombino bianco 

abruzja_2

Emilia Romagna to środkowy region Włoch ze stolicą w Bolonii. Wina z tego regionu zdecydowanie różnią się od win sąsiadów, są łatwiejsze w stylu, odświeżające. Najbardziej  znane jest Lambrusco, od purpurowego do różowego. Uprawia się w tym regionie także rodzime Sangiovese, Trebbiano i Albana (odmianę, która daje pierwsze białe wino klasy DOCG).

abruzja_2

Region Włoch przy granicy z Austrią i Słowenią, ulokowany między Alpami a północnym wybrzeżem Adriatyku. To, co wyróżnia wina z Friuli to wysoka jakość większości produktów, ogromny szacunek dla natury (wielu producentów win ekologicznych, a także tych, którzy świadomie rezygnują z oznaczenia DOC w imię puryzmu i naturalizmu winiarskiego). Wizytówką Friuli jest pinot grigio, ale poza nim uprawia się tutaj wiele innych odmian międzynarodowych i lokalnych. Obok cabernet sauvignon, merlota i cabernet franc można znaleźć tu refosco czy gewürztraminerae – picolit, ribollę giallę czy friulano.

abruzja_2

Kalabria to jeden z dwudziestu włoskich regionów zamykający od południa kontynentalną część Włoch. Oblewany jest przez dwa morza – Jońskie i Tyrreńskie. Od Sycylii oddziela go Cieśnina Mesyńska.Winem, które najbardziej kojarzy się z tym regionem, jest bez wątpienia Ciro DOC. uzyskiwane z winorośli odmiany Gaglioppo, z której wytwarza się również jasne, lecz mocne czerwone wina Savuto, Pollino i Verbicaro. Białe wina wytrawne - na czele z rześko owocowym Cirò Bianco - powstają w przeważającej mierze ze szczepu Greco, podobnie zresztą jak wyśmienite słodkie wina Greco di Bianco oraz Greco di Gerace. Obecnie w tym regionie wyznaczonych jest 16 apelacji DOC i 10 IGT.

abruzja_2

Kampania to region południowych Włoch, położony  na północ od Neapolu, zwany przez Rzymian Kampania Felix, czyli Kampania Szczęśliwa. To miejsce sprzyjające uprawie winorośli i produkcji szlachetnego trunku jaki m jest wino. Łagodny klimat pozwala uzyskać wysoką jakość i różnorodność produkowanych tutaj  win. Kampania słynie z doskonałych win białych takich jak: Fiano di Avelino, Greco di Tufo i najrozmaitszych wersji czerwonego Aglianico. Szczepy pochodzące z tego regionu to między innymi białe: Fiano, Greco, Coda di Volpe, Falanghina, Asprinio, Malvasia, Trebbiano oraz czerwone Aglianico, Piedirosso, Barbera, Sangiovese, Sciascinoso.

abruzja_2

Marche zajmuje środkową część adriatyckiego wybrzeża Włoch. Wciśnięty pomiędzy Emilia-Romagna, Abruzję, Umbrię, Lacjum i Toskanię region oferuje wina z czterech apelacji DOCG oraz piętnastu DOC. Białym odmianom przewodzi Verdicchio, który stanowi niemal 80% białych win. Jeśli chodzi o wina czerwone nie jest w regionie Marche tak popularna, jak wina białe. Królują tu dwa szczepy: Montepulciano oraz Sangiovese.

abruzja_2

Lombardia to centrum gospodarczo-ekonomiczne Włoch. Branżę winiarską wyróżnia tutaj bardzo wysoka jakość i doskonała organizacja produkcji. Najsławniejszym regionem jest Franciacorta, z którego pochodzą najwyższej jakości wina musujące sygnowane nazwą Franciacorta, do produkcji których używa się gron: Chardonnay, Pinot Nero i Pinot Bianco. Dwa pozostałe ważne regiony to Valtelina, gdzie króluje szczep Chiavennasca będący lokalną odmianą piemonckiego Nebbiolo oraz Oltrepo Pavese ze szczepami Barbera, Bonarda, Pinot Nero, Uva Rara i Croatina. Lombardia posiada 3 strefy skąd pochodzą wina najwyższej klasy DOCG: Franciacorta, Valtelina Surperiore i Sfursat di Valtelina oraz 15 stref dla win klasy DOC.

abruzja_2

Piemont znajduje się w północno-zachodnim rogu Włoch granicząc z Francją i Szwajcarią. Nazywany „perłą winiarstwa włoskiego”, jedynie w Toskanii ma godnego siebie rywala. Wina z  tego regionu mają status celebrytów, a ich najjaśniejszymi gwiazdami są czerwone odmiany nebbiolo, barbera i dolcetto oraz białe cortese i muskat.Na region przypada ponad 15 apelacji DOCG i 45 DOC, co zapewnia im pierwsze miejsce we Włoszech. Kilkanaście z nich bazuje na odmianie nebbiolo – z których światową sławę maja dwie: DOCG Barolo i DOCG Barbaresco. Piemonte to także „zagłębie” delikatnego, słodkiego musującego wina Asti , które jest popularne na całym świecie.

abruzja_2

Sycylia to największa wyspa na Morzu Śródziemnym i jeden z największych producentów wina na świecie (100 tys. hektarów). To region gdzie produkuje się bardzo duże ilości wina klasyfikowane jako IGT Terre di Sicilia/Terre Sicilane lub jeśli plony są niższe Sicilia DOC. Dominującą czerwoną odmianą jest Nero d’Avola uprawiana na całej wyspie. Inne odmiany czerwonego wina to Frappato, Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio. Głównymi odmianami białymi z których produkuje się sycylijskie wina są; Moscato, Malvasia, Grillo, Inzolia, Catarratto, Damaschino i Carrican

abruzja_2

Toskania to region położony w centralnych Włoszech, graniczący z Umbrią, Marche, Lacjum, Emilią Romanią oraz Ligurią. To obok Piemontu drugi z liderów na winiarskiej mapie Włoch. Jeszcze do niedawna Wina Toskanii kojarzyły się tylko z winami Chianti a obecnie wina Toskanii są rozpoznawalne są także z apelacji Brunello di Montalcino oraz Brunello wino Nobile Montepulciano. Oprócz popularnych win czerwonych, Toskania produkuje też niewielką ilość win białych a wśród nich  międzynarodowe odmiany, takie jak Chardonnay, Sauvignon, Pinot Bianco oraz Pinot Grigio, a także te bardziej tradycyjne, takie jak Pomino, czy Vin Santo.

abruzja_2

Trentino Alto Adige to region  najbardziej wysunięty na północ Włoch otoczony Alpami i Dolomitami. Składa się z dwóch prowincji: Trentino na południu i Południowego Tyrolu na północy. W żyznych dolinach regionu produkowane są głównie wina. Występujące tam odmiany winorośli to: białe szczepy: Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Gewurztraminer, Muller Thurgau, Chardonnay, Riesling, Moscato natomiast czerwone to: Lagrein i Teroldego Rotaliano oraz Cabernet, Merlot i Pinot Nero. Trentino/Alto Adige posiada 10 stref produkcji win klasy DOC i 5 IGT.

abruzja_2

Umbria położona w środkowej części Włoch jest czwartym najmniejszym regionem winiarskim Włoch (mniej niż 1/3 produkcji rejestrowanej w Toskanii). Tylko kilkanaście procent tego, co Umbryjczycy wypuszczają na rynek ma status DOC i ponad połowa to wina białe. Głównie trebbiano (funkcjonujące tutaj czasem pod nazwą procanico) oraz lokalny grechetto. Największa apelacja i jedyne szerzej znane białe wino z Umbrii to Orvieto. Status DOCG mają wina czerwone a najpopularniejszym czerwonym szczepem jest sangiovese, które dominuje w apelacji Rosso di Montefalco.

abruzja_2

Sardynia to druga największa wyspa na Morzu Śródziemnym (po Sycylii) ze stolicą w Cagliari. Słynie z pięknych krajobrazów, plaż i pozostałości cywilizacji nuragijskiej. Mimo swojego rozmiaru produkuje niewiele wina, zaledwie 804 tysiące hektolitrów rocznie. To daje jej dopiero 15 pozycję wśród włoskich regionów, za takimi “potęgami” jak Marche czy Umbria.Najsłynniejszym sardyńskim winem jest bez wątpienia doskonałe białe Vermentino di Gallura (jedyne o statusie DOCG), białe, młode wino wytwarzane na północy Sardynii oprócz niego jednak warto spróbować także wyśmienitych innych win z rodzaju Vermentino czy też czerwonego Cannonau . Sardynia to także wina musujące – słodkie jak Moscato di tempio DOC czy wytrawne pochodzące z odmian Vermentino i Torbato

abruzja_2

Veneto (Wenecja Euganejska) to największy włoski region winiarski, rozciągający się od podnóża Alp przez rozległą równinę rzeki Po, aż po wybrzeże Adriatyku. Szczyci się bogatą produkcją czerwonych i białych win wytrawnych, win słodkich i win musujących. Posiada 22 apelacje D.O.CVeneto jest także, a może przede wszystkim, domem najsłynniejszego włoskiego wina musującego o  nazwie Prosecco.Klimat tego regionu jest ciepły, łagodny, o śródziemnomorskim charakterze wokół jeziora Garda, chłodniejszy w części górzystej na północy i znów cieplejszy w miarę zbliżania się do wybrzeża Adriatyku.

NEWSLETTER

Zapisz się do newslettera Mille Sapori Plus IF&B, aby zawsze być na bieżąco z najbardziej aktualnymi ofertami, rabatami, promocjami, wydarzeniami i wszystkimi innymi aspektami związanymi z działalnością Mille Sapori Plus IF&B.

zapisz się do newslettera

Kontakt

MILLE SAPORI PLUS Sp. z o.o.

ul. K.Gierdziejewskiego 7

02-495 Warszawa

biuro@millesapori.pl
tel. +48 22 290 33 33
NIP: PL 5272633791
REGON: 142437942
KRS: 0000361584 Krajowy Rejestr Sądowy Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego
Wysokość kapitału zakładowego: 500.000,00 zł

logotyp

Strona przeznaczona dla osób pełnoletnich.

Czy jesteś osobą pełnoletnią ?

Sklep

Nasz sklep internetowy, na którym mogą Państwo zakupić dowolny, ulubiony produkt Mille Sapori zaprasza! Wszystko w zasięgu Twojej ręki, teraz łatwiej, szybciej i wygodniej!

www.millesaporisklep.pl

Wszystkie prawa zastrzeżone dla MilleSapori / Stroną zaprojektowała i wykonała firma IT-SONET
Informacje o ciasteczkach

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.