Krem z dyni przygotowany z dyni odmiany napoletana (min. 84%), doprawiony czosnkiem, pietruszką i delikatnym chili. Aksamitna konsystencja i naturalna słodycz dyni sprawiają, że to produkt uniwersalny i sezonowo modny, idealny do tworzenia zarówno klasycznych, jak i kreatywnych dań.
Zastosowanie w daniach:
- Risotto alla zucca – klasyk kuchni włoskiej z masłem i Grana Padano DOP lub w wersji wege z orzechami włoskimi i gorgonzolą
- Makaron z kremem dyniowym – np. tagliatelle z pancettą i rozmarynem lub z ricottą i grzybami
- baza do zup-kremów lub jako ich zagęstnik,
- do pizzy bianca – zamiast sosu pomidorowego, z kozim serem i cebulą karmelizowaną,
- kanapki gourmet / wrapy – z pieczonym indykiem, serem i rukolą,
- jako farsz do ravioli lub tart (np. z serem taleggio lub gorgonzolą).