Manitoba jest to mąka pszenna wysokiej jakości. Nazywana jest potocznie mąką " silną". Nazwa pochodzi od obszaru produkcji, na którym rosną te wyjątkowe, bardzo odporne na warunki klimatyczne, zwłaszcza na zimno ziarna - mowa tu o mieście Manitoba, rozległej prowincji Kanady, która wzięła swoją nazwę od plemienia Indian tam niegdyś zamieszkałego. Obecnie Manitoba jest zdefiniowana jako zbiór wszystkichy mąk z W> 350 niezależnie od obszaru produkcyjnego i odmiany ziaren, z których jest produkowana. Główną cechą tego rodzaju mąki jest duża ilość nierozpuszczalnych białek (gliadyny i gluteniny) , które powodują, że łatwiej jest mieszać składniki ciekłe w mieszaninie. Jest to mąka bogata również w skrobię i gluten. Ten z kolei tworzy silną sieć, która utrzymuje powietrze w cieście spulchniając i umożliwiając znaczący wzrost produktu podczas opróbki termincznej; w przypadku makaronu zamiast lepkiego ciasta uzyskujemy formę al dente. Mąka ta powinna być produkowana jedynie z pszenicy durum, dzięki czemu ciasto wyprodukowane z Manitoby będzie bardziej elastyczne i mocne. Ta mąka nadaje się głównie do produkcji makaronu, ale także do niektórych rodzajów pieczywa (np. francuska bagietka, Panettone i Pandoro) , długo rosnącej pizzy czy sernika. Idealna również do przygotowania chapati czy indyjskiego chleba.
Mąka „manitoba” Divella 25kg
Kod produktu | DVL23 |
Producent | Divella |
Waga | 25kg |
Jednostka sprzedaży | szt. |
Sztuk w kartonie | 1 |
Rodzaj produktu | suche |