Jest to ryż włoski goszczący na stołach po raz pierwszy w Vercelli w 1997 roku. W Chinach historia czarnego ryżu jest dość długa, ale ze względu na trudności w uprawie był zarezerwowany aż do XIX wieku tylko jako posiłek dla cesarza i jego dworu. Nawet dzisiaj w Chinach czarny ryż jest uważany za bardzo wartościowy produkt i jest spożywany głównie przez ludzi starszych, kobiety w cięży, chorych na niedobór białka i składników mineralnych (żelazo, mangan, selen). Czarny ryż narodził się się w 1997 roku dzięki Centrum Badań Sa.Pi., gdzie poprzez konwencjonalne skrzyżowanie różnych gatunków azjatyckich czarnego ryżu powstał nero venere. Dziś ryż ten jest uprawiany głównie w prowincji Novara i Vercelli. Nero venere ma małe ziarna, bardzo aromatyczne o zapachu przypominającym świeżo upieczony chleb typowym dla orientalnych dań z ryżu. Kolor ziarna jest mocno hebanowy, podczas gdy kłoski rosnące, jeszcze nieprzetworzone są bardziej szare. Dlaczego? Otóż ciemne zabarwienie końcowego produktu wynika z obecności czarnego pigmentu we wnętrzu ziarna. Dzięki zastosowaniu specjalnych technik szlifowania jest usuwana wyłącznie skórka, niejadalna część produktu, a tym samym uzyskuje się ryż bogatszy w składniki odżywcze. Po ugotowaniu ryż zmienia swój kolor na ciemno-fioletowy, a potrawie nadaje koloru ciemnej purpury. Sprawdza się idealnie do sałatek, zup, białych mięs, owoców morza.
Ryż czarny Campanini
Kod produktu | CPN01 |
Producent | Riseria Campanini |
Waga | 1kg |
Jednostka sprzedaży | szt. |
Sztuk w kartonie | 10 |
Rodzaj produktu | suche |