Pochodzi z północnych Włoch, regionów Piemontu i Lombardii. Ziarna tej odmiany ryżu są białe i krótkie, popularne jako dodatek do wielu włoskich dań . Ziarna arborio zawierają więcej skrobi niż większość innych odmian ryżu, co czyni go idealnym jako dodatek do dań jarskich z ryżu. Jest również idealnym rozwiązaniem do dań, gdzie ziarna muszą zachować swój kształt, tak jak np. sushi. Może on być również zmielony do mąki i dodany do dania, które w swojej specyfice wymaga kremowej konsystencji. Ryż Arborio posiada wiele podgatunków, takich jak na przykład : Japonica, Oryza, Sativa. Najczęściej spotykana jest odmiana biała, natomiast nie należy zapominać, że jest również dostępna w wersji brązowej, która nie zawiera tak dużej ilości skrobi. Arborio jest najbardziej popularnym ryżem stosowanym do risotto w USA, proces gotowania natomiast wymaga pewnego wysiłku, tak, aby uzyskać idealną kremową konsystencję należy podlewać go w trakcie mieszania, raz za razem, jak przy tradycyjnym ryżu. Po opanowaniu techniki gotowania nie jest to już tak trudne do wykonania. Ryż arborio to wyjątkowa odmiana ryżu o lekko zaokrąglonych ziarnach, idealnie nadająca się do tradycyjnej włoskiej potrawy serwowanej w północnych regionach tego kraju. Dzięki szerokim, pękatym ziarnom doskonale łączy się z różnymi przyprawami i wchłania ich smak. Odpowiednio ugotowany pozostaje w środku al dente, a jego zewnętrzna warstwa wręcz rozpływa się podczas jedzenia. Uwaga! Ryżu arborio nie wolno płukać przed gotowaniem, ponieważ możemy pozbawić go skrobi, która tworzy charakterystyczną, gęstą otoczkę.