Swój wyjątkowy smak zawdzięcza odpowiedniej technice wyrobu oraz warunkom, w jakich jest suszona. Produkowana zawsze z najlepszej części wieprza - udźców. Do mięsa dodaje się względnie mało przypraw, na ogół jest to jedynie sól i pieprz. Włoska szynka dojrzewająca wytwarzana jest na wzór słynnej szynki parmeńskiej, często różni się jedynie miejscem produkcji bądź okresem dojrzewania. Świetnie sprawdza się jako dodatek do pizzy, na deskę wędlin w towarzystwie włoskich oliwek, idealna również w formie antipasto. Mattonella dojrzewa minimum 9 miesięcy i jest dostępna bez skóry w kawałku o charakterystycznym kształcie prostokąta o wymiarach 80x180.
Prosciutto Crudo „Mattonella” /szynka dojrzewająca „mattonella” Ibis
Kod produktu | SA463 |
Producent | Italia Alimentaribis |
Waga | ok. 5kg |
Jednostka sprzedaży | kg |
Sztuk w kartonie | 4 |
Rodzaj produktu | świeże |