Lardo to włoski przysmak pochodzący z malowniczej Toskanii na północy Włoch. Jest to odpowiednik dobrze nam znanej słoniny, lecz w przeciwieństwie do niej uznawany jest za wyrób szlachetny, szczególnie ceniony przez smakoszy z całego świata. Co sprawia, że Lardo jest tak wyjątkowe w smaku? Odpowiednio posolone i przyprawiane ziołami kawałki słoniny umieszczane są w specjalnych, marmurowych pojemnikach, w których dojrzewają przez kolejne kilka miesięcy. Marmur, dzięki swoim właściwościom (zawarty jest w nim węglan wapnia) doskonale sprawdza się w procesie dojrzewania lardo, wpływa na jego charakterystyczny, słodkawy smak, wyjątkowo aromatyczny zapach oraz niezwykle maślaną konsystencję.W związku z tym, że jest to przysmak dość ciężki i tłusty, spożywa się go w małych ilościach i ostrożnie tak, aby nie przyćmić jego wyjątkowego smaku innymi dodatkami. Polecane szczegónie w formie antipasto, na grzankach bądź w towarzystwie dojrzałych serów.
Lardo Erborinato val d'Elsa Italia alimentari
Kod produktu | IT20359 |
Producent | Italia Alimentari |
Waga | ok. 2kg |
Jednostka sprzedaży | kg |
Sztuk w kartonie | 3 |
Rodzaj produktu | świeże |