To typowy sardyński chleb pochodzący z Barbagii, miasteczka w Sardegnii. Niezwykle rozpowszechniony we Włoszech, znany również pod nazwą „papier muzyczny" od odgłosu, jaki oddaje podczas łamania go. Jest to bardzo chrupiący i cienki chleb o barwie uzależnionej od mąki z jakiej jest wyprodukowany: od złotego po brąz (jeżeli zrobiony z otrębów). Do jego produkcji potrzebne są nieliczne składniki: drożdże ,sól, woda i mąka durum (można też użyć zamiennie mąki jęczmiennej lub otrębów). Przechowuję się go w suchym pomieszczeniu uważając, by się nie pokruszył. Najlepiej smakuje z różnymi pate, doskonały do antipasto, z wędlinami i serami jako zastępca klasycznej bruschetty czy pizzy. Świetnie sprawdza się jako dodatek do różnego rodzaju kremów warzywnych.
Pane Carasau
Kod produktu | PL00047 |
Producent | Fiorentino |
Waga | 1kg |
Jednostka sprzedaży | szt. |
Sztuk w kartonie | 10 |
Rodzaj produktu | suche |