Termin gnocchi najprawdopodobniej pochodzi z regionu Lombardii w północnych Włoszech i po raz pierwszy pojawił się już na początku XVIII wieku! Sam przepis wywodzi się z biednej kuchni, kluseczki bowiem wyrabiane są jedynie z mąki zmieszanej z wodą, czasem również recepturę urozmaica się o dodatek wiejskich jaj. Powstałe w ten sposób okrągłe kluski są gotowane (po ugotowaniu powinny być mięciutkie i pulchne niczym poduszeczki) i doprawiane różnymi sosami, zwykłym masłem lub po prostu posypane serem. Danie na bazie gnocchów stało się z czasem charakterystycznym, tradycyjnym daniem kuchni regionu Emilia Romagna czy Piemontu. Pod koniec XIX prostota gnocchów została doceniona przez całe Włochy i dania z ich udziałem zostały okrzyknięte klasykiem włoskiej kuchni i gastronomii, doprawiane i urozmaicane przeróżnymi sosami na bazie ryb, mięsa czy warzyw stały się niezastąpioną częścią każdego włoskiego menu.
GNOCCHI ZIEMNIACZANE
Kod produktu | MT231 |
Producent | Mamma Tina |
Waga | 1KG |
Jednostka sprzedaży | KG |
Sztuk w kartonie | 10 |
Rodzaj produktu | mrożone |