Włoska wędlina dojrzewająca produkowana tylko i wyłącznie z polędwicy wołowej. Jest to tradycyjny przysmak regionu Lombardii na północy Włoch (a konkretnie Valtelliny). Warunki panujące na tych terytoriach sprawiają, że bresaola nabiera charakterystycznego, delikatnego i soczystego smaku. Zanim jednak będzie nadawała się do konsumpcji leżakuje w solance przez kilka tygodni, a następnie natarta aromatycznymi przyprawami dojrzewa przez kolejne kilka miesięcy. Cały ten skomplikowany i skrupulatnie praktykowany proces produkcji wędliny sprawia, że ma ona niesamowite walory smakowe, wyróżnia się także bardzo niską zawartością tłuszczu.Jest szczególnie polecana jako główny składnik carpaccio z dodatkiem rukoli, oliwy z oliwek oraz płatkami Parmigiano Reggiano.
Bresaola Punta d'Anca, krojona Ibis
Kod produktu | SA469 |
Producent | Ibis |
Waga | 70g |
Jednostka sprzedaży | szt. |
Sztuk w kartonie | 15 |
Rodzaj produktu | świeże |