Karczochy po rzymsku jest to tradycyjny przysmak regionalny pochodzący prosto z Rzymu. Właśnie tu są przygotowywane w niemalże każdym gospodarstwie domowym i serwowane praktycznie we wszystkich okolicznych restauracjach wraz z rozpoczęciem sezonu na karczochy, czyli wiosny. W Rzymie i okolicach carciofi alla romana przygotowuje się z karczochów odmiany romanesco zebranych w okresie od lutego do kwietnia w nadmorskim regionie północno-zachodniej części Rzymu, między Ladispoli i Civitavecchia. Przygotowanie karczochów polega na oczyszczeniu ich ostrym nożem wycinając wszystkie twarde liście i ciernie. Najpierw karczochy są zanurzane na kilka minut w wodzie z sokiem z cytryny, a następnie faszerowane mieszaniną z pietruszki, mięty, czosnku, soli i pieprzu. Na sam koniec wszystkie kwiaty umieszczane są na głębokiej patelni łodygą do góry. Podczas smażenia dodaje się również olej, wino, pieprz oraz sól.
Karczochy „alla romana” Delizia 2000
Kod produktu | DLZ18 |
Producent | Delizia 2000 |
Waga | 580ml |
Jednostka sprzedaży | szt. |
Sztuk w kartonie | 9 |
Rodzaj produktu | suche |