Cebulki Lampascioni to nic innego jak cebulki szafirka miękkolistnego. Niektóre regiony Włoch, zwłaszcza Apulia używa ich jako zamiennika zwykłej cebuli. Różnią się jedynie wielkością (są mniejsze) oraz charakteryzują się delikatną goryczką. W apulijskiej miejscowości Spinazzola cebula ta obchodzi swoje święto regionalne zwane „Sagra del fungo cardoncello e lampascioni in purgatorio” w listopadzie każdego roku. Najbardziej popularna jest w wersji marynowanej, natomiast w samej Apulii spożywana jest najczęściej w wersji świeżej. Lamascioni serwuje się między innymi w zalewie słodko-kwaśnej, zwanej agrodolce na bazie cukru i soku z cytryny. Cebulki mają dość szerokie zastosowanie, świetnie smakują w sałatkach, sosach typu ragu czy warzywnych lub w formie antipasto delikatnie muśnięte miodem.
CEBULKI LAMPASCIONI 580ML
Kod produktu | DLZ31 |
Producent | Delizia 2000 |
Waga | 580ML |
Jednostka sprzedaży | SZT |
Sztuk w kartonie | 9 |
Rodzaj produktu | suche |