Giagiù - pomidory pizzutello, znane również pod nazwą Piennolo del Vesuvio to ekotyp jasnożółtego pomidora występującego w obszarze Wezuwiusza (zbocza Wezuwiusza). Ponowne odkrycie tego pomidora stało się niemal legendarne. Prawdopodobnie było to dzieło przypadku - podczas zbioru czerwonego piennolo rolnik zwany dziadkiem Giulii zauważył, że jedna z roślin ma złocistożółte owoce. Nową odmianę nazwano GiaGiù, czyli żółta Giulia na cześć odkrywcy. Po zebraniu pierwszych nasion, dzięki projektowi badawczemu Wydziału Rolnictwa w Portici, uprawa została wznowiona i szeroko rozpowszechniona. Nazwa „Yellow Tomato of Vesuvius” należy do odmiany Giagiù i została wpisana przez Ministerstwo Rolnictwa, Żywności i Leśnictwa na listę Tradycyjnych Produktów Rolno-Spożywczych (PAT). Jest to roślina o nieokreślonym wzroście, dlatego do prawidłowego wzrostu potrzebuje podpór, więc wszystkie czynności związane z uprawą są wykonywane ręcznie (od zbioru, poprzez przesadzanie). Bogate w witaminy i przeciwutleniacze pomidory mają charakterystyczny smak niezwykle podobny do swojej pierwotnej odmiany – delikatnie kwaskowaty z dobrze zharmonizowaną słodyczą, która uwalnia trwały aromat pomidora. Są również bogate w beta-karoten, który pomaga przy prawidłowym wzroście i regeneracji tkanek. Idealnie nadają się do przygotowywania pierwszych dań na bazie ryb i jako dodatek do pizzy.
ŻÓŁTE POMIDORKI GIAGIU'PIENNOLO W ZALEWIE 1062ML
Kod produktu | CRB12 |
Producent | CARBONE CONSERVE |
Waga | 1062ML |
Jednostka sprzedaży | SZT |
Sztuk w kartonie | 6 |
Rodzaj produktu | suche |