Czerwone pomidorki datterino dojrzewają na jednej z najbardziej żyznych gleb: Piana del Sele w prowincji Salerno. Datterino to pomidorki o drobnych rozmiarach oraz charakterystycznym, delikatnie wydłużonym kształcie zbliżonym do kształtu daktyli, skąd też pomidorki wzięły swoją nazwę. W porównaniu do innych odmian datterino mają wyższą zawartość cukru, która może dochodzić nawet do 12 ° Brix, ich skórka jest niezwykle cienka i ma dość zwarty, lekko kremowy miąższ o intensywnym jasnoczerwonym kolorze. Każda kępka pomidorów przypomina ość i zawiera od 10 do 15 pomidorków o masie około 40 g. Każdy jeden jest bogaty w sole mineralne, witaminę A i witaminę C o silnym działaniu regenerującym. Pomidorki datterino są bardzo popularne jeśli chodzi o przygotowanie prostych sosów czy jako ciekawy dodatek do pizzy, której nada delikatnej, słodkiej nutki.
Czerwone pomidorki datterino całe w zalewie własnej Carbone
Kod produktu | CRB11 |
Producent | Carbone |
Waga | 1062ml |
Jednostka sprzedaży | szt. |
Sztuk w kartonie | 6 |
Rodzaj produktu | suche |