Zdrowa i pyszna kuchnia nie obejdzie się zarówno bez oliwy z oliwek, jak i octu balsamicznego. Ten ostatni powstaje we włoskiej Modenie. Wytwarza się go z pięciu gatunków winogron. Szlachetny smak oraz kulinarne i zdrowotne właściwości octu sprawiają, że znany jest na całym świecie. Ocet balsamiczny doskonale wzbogaca smak sałat, dań z drobiu, czy czerwonego mięsa. Bywa dodatkiem słynnej, włoskiej sałatki caprese czy hiszpańskiego chłodnika gazpacho. Znakomicie nadaje się do wszelkich sosów. Można polać nim rybę, szynkę, warzywa, a nawet lody waniliowe, czy truskawki. Zwyczajne przepisy potrafią stać się wykwintne, gdy dodać do nich kilka kropel octu balsamicznego. Oznaczony IGP (Indicazione Geografica Protetta).
OCET BALSAMICZNY DI MODENA IGP
Kod produktu | BEL01 |
Producent | Acetificio Bellei |
Pojemność | 5L |
Jednostka sprzedaży | szt. |
Sztuk w kartonie | 6 |
Rodzaj produktu | suche |