Casarecce/cassarecia pochodzi z Sycylii, ale jest popularnym makaronem również w innych regionach centralno-południowych Włoch. Specyficzna nazwa nawiązuje do smaku i kształtu, ponieważ caserecce można dosłownie przetłumaczyć jako "domowej roboty". Jest to kuzyn arabskiego makaronu "busiate" uzyskiwanego z "bus", czyli cienkiej trzciny, która w przeszłości była wykorzystywana do zawijania kawałków ciasta. Casarecce ma kształt wąskiej, skręconej i walcowatej rurki. Najlepiej go łączyć z ciężkimi sosami, doskonale smakuje również w formie zapiekanki. Przez matrycę z brązu przepływa świeże ciasto, które ma przyjąć pożądany przez nas kształt. Poprzez zastosowanie szczególnego przyrządu - matrycy z brązu - makaron uzyskuje wyjątkową strukturę, dzięki czemu lepiej utrzymuje sosy i inne dodatki.
Casarecce z matrycy z brązu n°25 Divella
Kod produktu | DVL40 |
Producent | Divella |
Waga | 500g |
Jednostka sprzedaży | szt. |
Sztuk w kartonie | 24 |
Rodzaj produktu | suche |