Niezwykle duże, zielone oliwki pochodzące z regionu Puglia w poludniowo-wschodnich Włoszech, znane są również pod nazwa „Olive di Daunia DOP”. Zbiera się je ręcznie juz od października. Jest to duża oliwka o wadze do 30 g, ma podłużny kształt podobny do śliwki oraz zwarta i chrupiącą, lecz miękką skórkę. Miąższ tych oliwek jest jędrny i soczysty, a smak wyjątkowo łagodny i przyjemny. Ta odmiana jest bardzo odporna na konserwacje. W początkowej fazie przetwarzania jest garbowana metoda Sivigliano - owoce posypuje się soda w celu zminimalizowania smaku goryczki, a po ich umyciu bieżąca woda poddaje się procesowi leżakowania w beczkach z dodatkiem soli. Oliwka Bella di Cerignola jest bogata w jednonasycone kwasy tłuszczowe, dlatego tez odgrywa ważna role w zapobieganiu takim chorobom jak m.in. miażdżyca. Doskonała jako aperitif, dodatek do dan na bazie ryb lub mies, a także na desce serów i wędlin. Swietnie smakuje solo z dodatkiem białych, kwiecistych win.
Oliwki zielone Bella di Cerignola Delizia2000
Kod produktu | DLZ06 / DLZ02 |
Producent | Delizia 2000 |
Waga | 1062ml / 3100ml |
Jednostka sprzedaży | szt. |
Sztuk w kartonie | 6 / 2 |
Rodzaj produktu | suche |