Ventricina to typowa kiełbasa regionu Abruzzo (centralne Włochy). Tradycyjnie wytwarzana przy użyciu bardzo tłustych kawałków mięsa wieprzowego. Mięso i tłuszcz są drobno mielone i doprawione mieszaniną przypraw, najczęściej są to czosnek, sól, mielony czarny i biały pieprz, ostre papryczki , skórka pomarańczy , rozmaryn, pasta paprykowa i nasiona kopru . Inne przyprawy dodawane są w zależności od upodobań producenta. Ventricina dojrzewa wisząc w chłodnym , ciemnym miejscu przez kilka miesięcy. Pomarańczowy kolor tłuszczu to wynik pigmentacji papryki. Jest doskonała jako antipasto czy na deskę wędlin.
Salami ventricina Ibis
Kod produktu | Y3136 |
Producent | Ibis |
Waga | ok. 2,5kg |
Jednostka sprzedaży | kg |
Sztuk w kartonie | 2 |
Rodzaj produktu | świeże |