Trufle krojone w plasterki (carpaccio) Mario F.

Te niezwykle rzadkie owoce ziemi występują właściwie wyłącznie w południowej Francji i na północy Włoch, a cena jednego kilograma tych kulinarnych kosztowności waha się od 500 do nawet 2000 euro. Wartość trufli doceniły już ludy sumeryjskie, raczyli się nimi Rzymianie, a w kolejnych wiekach – arystokraci i głowy kościoła. Te niepozorne grzyby rosną 10-30 cm pod ziemią w pobliżu korzeni drzew, najbardziej zaś cenią sobie towarzystwo dębów. Kiełkująca z zarodników strzępka rozrasta się w grzybnię, która powoli
wnika w korzenie. Żeby wydać pierwsze owocniki, trufle potrzebują jednak od 8 do 12 lat trwania z drzewem w symbiozie.
Ukryte przed ludzkim wzrokiem odnajdywane były z pomocą ceniących aromat trufli nie mniej niż ludzie – świń. Dziś jednak częściej korzysta się z niesamowicie rozwiniętego węchu specjalnie tresowanych psów. Czarne trufle, które przekrojone ukazują sieć marmurkowych żyłek osiągają różną wielkość – niektóre z nich dorównują rozmiarem jabłkom. Intens
ywny aromat, który dodatkowo wzmaga się po ugotowaniu, czyni z trufli znakomitą przyprawę do pasztetów, pieczeni i wielu innych dań.