Taleggio

Taleggio to maślany, delikatny, półmiękki i subtelny ser z Włoch wytwarzany z mleka krowiego. Zwykle ma kształt prostokątu.
Skórę ma w kolorze różowo-szarym, a masa serowa jest biała, giętka, bywa lepka i owocowa. Skórka sera jest miękka i sucha,
ale się jej nie jada.Jego skórka łatwo pokrywa się pleśnią. Zaliczany jest do miękkich serów dojrzałych. Jest to ser typowy dla prowincji lombardzkiej, dojrzewa w ciemnych grotach, w których skóra sera staje się pomarańczowo-różowa, a miąższ uzyskuje kremową konsystencję o bardzo specyficznym smaku.Ser wytwarzany jest w Lombardii, ale częściowo także w Veneto. Znany jest również
pod nazwą Stracchino (z włoskiego stracche – zmęczone), która nawiązywała do stanu miejscowych stad krów powracających do doliny po sezonie wypasu na górskich pastwiskach. Doceniany jest w kulinariach i nadaje się idealnie do zapiekanek, gdyż podczas topienia nabiera lejącej konsystencji. Najlepiej smakuje również sam, na zakończenie posiłku, ale można przyrządzić z nim znakomite
Risotto, a także Rustico – rodzaj tarty z ciasta francuskiego. Dobry z owocami (doskonale smakuje z dojrzałymi gruszkami),
na sałacie lub zapieczony bez skórki pomiędzy grzankami. Pasuje też do gorącej polenty.Taleggio to doskonały ser deserowy,
który bardzo dobrze pasuje do wyrazistych win: Merlot, Nebbolo, Soave, Sauternes, deserowy Riesling.

Dostępne opakowania: ok. 2kg

Uwaga!

Mille Sapori Plus IF&B zmienił godzinę otwarcia.
Sprawdź zaktualizowany harmonogram w dziale kontakt