Taglierini jajeczny 250g La Molisana

Taglierini to typ wstążkowego makaronu, kształtem przypominający spaghetti oraz tagliatelle, natomiast jest cienki niczym capellini. Makaron ten to tradycyjna receptura regionów Molise i Piemontu. Ten tp makaronu zazwyczaj jest serwowany z masłem i truflami (tajarin ai tartufi), a także z mięsnym sosem. Najlepiej pasuje do delikatnych sosów, ryb oraz zup.

Przez matrycę z brązu przepływa świeży makaron, który ma przyjąć pożądany przez nas kształt. Poprzez zastosowanie tego szczególnego przyrządu makaron uzyskuje wyjątkową strukturę, nie jest ona tak gładka i standardowa jak w przypadku zwykłego ciasta do makaronu, ale jest bardziej pomarszczona i masywna. Szorstkość ta pomaga ciastu lepiej przechowywać dodatki zawarte w cieście,
a także znakomicie impregnować je.

Czas gotowania – 4min

Skład: mąka semolina z pszenicy twardej wysokiej jakości, jaja (19,36%)