Szafran Italdroghe

Gatunków szafranu wyróżnia się w przyrodzie aż 80, ale najpopularniejszym z nich jest tzw. szafran uprawny. Chociaż jego uprawa jest prosta, bo są to rośliny niewymagające, stosowany w kulinariach szafran jest jedną z najdroższych przypraw świata – żeby uzyskać 1 kg potrzeba 150 tysięcy kwiatów! Jest stosowany jako przyprawa i jako barwnik spożywczy, w przeszłości używano go także do farbowania tkanin. Kilka słupków szafranu jest w stanie zabarwić na żółto kilka porcji ryżu. Szafran ma szlachetny zapach pasujący zarówno do dań słodkich, jak i słonych, natomiast w smaku jest gorzkawy, ale stosuje się go w tak małych ilościach, że nie przeszkadza to przyprawianym potrawom. Sprzedaje się go w postaci nitek i proszku. Przed dodaniem do potrawy moczymy go w wodzie, winie lub mocniejszym alkoholu. Jedno opakowanie szafranu wystarcza do upieczenia 2 ciast lub przygotowania 8 porcji risotta. Przyprawę stanowi górna część słupka krokusa i w tym tkwi sekret wysokiej ceny tego specyfiku. W dodatku zbiór jest bardzo pracochłonny, odbywa się tylko ręcznie.

Dostępne opakowania: 0,125g

Uwaga!

Mille Sapori Plus IF&B zmienił godzinę otwarcia.
Sprawdź zaktualizowany harmonogram w dziale kontakt