Ser pecorino naturalny

Pecorino to twardy owczy ser o wysokiej zawartości suchej masy, najlepszy na talerz serów do smakowania z winem, lub do tarcia jako dodatek do sosów, sałatek, pizzy. Jest to ser podobny do sera parmezan, ale pochodzi głównie z południowych części Włoch. Może być sprzedawany w formie całych krążków lub w opakowaniu próżniowym o dowolnej gramaturze. Ma długą przydatność do spożycia – nawet kilka miesięcy. Pod ogólną nazwą Pecorino (od słowa ‘pecora’, czyli owca), kryją się sery różnego pochodzenia, mniej lub bardziej dojrzałe. Pecorino to bardzo stary typ sera. To prawdziwy produkt pasterski. Zaczęto wyrabiać go w południowej Italii w I w. n.e.
Do XIX w., produkowali go pierwotnie pasterze, następnie produkcje przyjęły mleczarnie, co z kolei doprowadziło
do zainteresowania się nim większych nowoczesnych wytwórni. Pecorino bardzo dobrze komponuje się z miodem,
można go dodawać do makaronów i warzyw, a także sałat i zapiekanek.

Dostępne smaki: z orzechami, z pieprzem w ziarnach, z pistacjami, z papryką pikantną, z rukolą, z różnymi dodatkami, z suszonymi pomidorami, z truflami, bez dodatków

Dostępne opakowania: ok. 1kg

Uwaga!

Mille Sapori Plus IF&B zmienił godzinę otwarcia.
Sprawdź zaktualizowany harmonogram w dziale kontakt