Salami Milano

Zostało ono zainspirowane Crespone, dość dużą kiełbasą o dużej średnicy i długości – Milano jest bardzo podobna w wyglądzie i smaku do węgierskiego salami , które jest przyprawione tylko i wyłącznie pieprzem, solą i czosnkiem. Aby osiągnąć mieszaninę mięsa mielonego wielkości “ziarna ryżu “, stosuje się specjalne urządzenie zwane finimondo (“koniec świata”) które służy do rozdrabniania cząsteczek tłuszczu i chudego mięsa (w tym przypadku wołowego i wieprzowego) równomiernie . Co jest tak wyjątkowego w tej maszynie? Jest wyposażona w dwa ostrza , które są montowane w taki sposób, aby drobno posiekać włókna wieprzowiny.
Rezultatem jest rodzaj bardzo drobnego, mielonego mięsa, które zawiera równe ilości tłuszczu i chudego mięsa.
Przekrój salami zatem charakteryzuje się mnóstwem czerwonych i białych mięsnych ” konfetti ” . Proces dojrzewania salami
Milano jest jednym z najdłuższych i waha się od 3 do 9 tygodni, w zależności od średnicy salami , w celu osiągnięcia dobrej spójności części tłuszczowej i mięsnej . Mediolan był swego czasu epicentrum gospodarczym Włoch. Imigracja do miast i wprowadzenie do świata przemysłu żywności, w tym wędlin, doprowadziły do powstania wielu rodzajów i odmian, w tym salami Milano.

Uwaga!

Mille Sapori Plus IF&B zmienił godzinę otwarcia.
Sprawdź zaktualizowany harmonogram w dziale kontakt