Ryż czarny venere Campanini

Jest to ryż włoski goszczący na stołach po raz pierwszy w Vercelli w 1997 roku. W Chinach historia czarnego ryżu jest dość długa,
ale ze względu na trudności w uprawie był zarezerwowany aż do XIX wieku tylko jako posiłek dla cesarza i jego dworu.
Nawet dzisiaj w Chinach czarny ryż jest uważany za bardzo wartościowy produkt i jest spożywany głównie przez ludzi starszych,
kobiety w cięży, chorych na niedobór białka i składników mineralnych (żelazo, mangan, selen.) Czarny ryż urodził się się w 1997 roku dzięki Centrum Badań Sa.Pi., gdzie poprzez konwencjonalne skrzyżowanie różnych gatunków azjatyckich czarnego ryżu powstał nero venere. Dziś ryż ten jest uprawiany głównie w prowincji Novara i Vercelli. Nero venere ma małe ziarna, bardzo aromatyczne,
o zapachu przypominającym świeżo upieczony chleb, typowy dla orientalnych dań z ryżu. Kolor ziarna jest bez wątpienia hebanowy, podczas gdy kłoski rosnące, jeszcze nieprzetworzone są bardziej szare. Dlaczego? Otóż ciemne zabarwienie końcowego produktu wynika z obecności czarnego pigmentu we wnętrzu ziarna. Dzięki zastosowaniu specjalnych technik szlifowania jest usuwana wyłącznie skórka, niejadalna część produktu, a tym samym uzyskuje się ryż bogatszy w składniki odżywcze.

Dostępne opakowania: 1kg