Ryż carnaroli Divella

Podobnie jak ryż arborio jest uprawiany w regionie Piemontu i Lombardii w północnych Włoszech. Jest uważany za jeden
z najlepszych odmian ryżu, ma krótkie i pulchne ziarna idealne do wszelkiego rodzaju risotto….Powszechnie mówi się, że carnaroli
to tzw. “kawior ryżu”. Ziarna Carnaroli są większe od większości odmian ryżu białego, ale mimo to są równie kremowe i mają mocną konsystencję po ugotowaniu. Bardzo łatwo wchłania wodę, a kremowa konsystencja i wyjątkowy smak utrzymuję się podczas gotowania. Ryż Carnaroli jest zazwyczaj droższą odmianą większości popularnych rodzajów, natomiast bez wątpienia warto zapłacić odrobinę drożej i cieszyć się idealnie udanym i aromatycznym risotto. Carnaroli jest również dość trudny jeśli chodzi o uprawę,
a także zbiór, jest to roślina łamliwa i bardziej podatna choroby…Od tego jak długo, a także jakimi technikami będziemy
gotować ten gatunek ryżu zależy w dużej mierze jego jakość, także przed ugotowaniem warto zapoznać się ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu. Tradycyjnie używa się go do przygotowania risotto, nieco różni się od bardziej powszechnego ryżu – Arborio,
gdyż posiada wyższą zawartość skrobi, twardszą konsystencję i dłuższe ziarno.

Dostępne opakowania: 1kg

Uwaga!

Mille Sapori Plus IF&B zmienił godzinę otwarcia.
Sprawdź zaktualizowany harmonogram w dziale kontakt