Ricotta mrożona z mleka owczego (mrożona)

Ser Ricotta formowany jest w krążki. To ser o idealnie białym, wilgotnym – lecz nie kleistym – miąższu robionym z serwatki, czasami wzbogacony jest mlekiem lub śmietaną. Jest to miękki, niedojrzewający ser zwarowy. Ma konsystencję twarogu, jest delikatny
w smaku i nie jest solony. Dobry ser Ricotta powinien być sprężysty, niezbyt twardy, o miąższu składającym się z mnóstwa drobnych, wilgotnych i delikatnych granulek. Dobry ser Ricotta nie powinien być ani zbyt słony, ani przejrzały. Ma łagodny,
słodkawy smak i śnieżnobiały kolor. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego słowa ‘recocotus’ oznaczającego wielokrotne gotowanie.

Powstał we Włoszech wyrabiany był przez ludzi biednych, którzy starali się wszelkie produkty rolne wykorzystywać jako pożywienie. Tradycyjnie wyrabiano go z serwatki powstałej przy wyrobie sera Mozzarella z krowiego mleka. Ścięty twaróg zbiera się z powierzchni płynu i układa do odsączenia w dość gęsto plecionych koszykach. Obecnie we Włoszech wyrabia się go zarówno z mleka owczego (Ricotta di Pecora), jak i krowiego (Ricotta Veccina), a nazwę uzupełnia określenie regionu produkcji, np Ricotta Siciliana itp. Głównym składnikiem sera jest mleko krowie, podgrzewane do temperatury 77 st. C. Dodatek kwasku cytrynowego powoduje rozpoczęcie procesu destabilizacji i rozwarstwienia. Białko z serwatki oddziela się i wypływa na powierzchnię, następuje koagulacja. Granulki sera (albuminy mleka) są zbierane z powierzchni warzonego mleka i przekładane do wiklinowego kosza, w którym odciekają przez dwa dni. Po tym czasie ser jest gotowy do sprzedaży. Ricotta jest przykładem sera zwarowego – sery wyrabiane ze zwaru (mieszaniny tłuszczu i białka uzyskiwanej poprzez podgrzanie podpuszczkowej serwatki zakwaszonej kulturami bakteryjnymi) przerobionego z twarogiem,
często z dodatkiem ziół, cukru, kakao, owoców. Ricotta dojrzewa od 1 do 5 dni i zawiera około 20% tłuszczu. Wyróżniamy trzy główne odmiany sera Ricotta: Ricotta Salata Moliterna (z serwatki mleka owczego), Ricotta Piemontese (serwatka mleka krowiego + 10% mleka) oraz Ricotta Romana (produkt uboczny powstający podczas produkcji sera Romano). Ser wyróżnia się wyjątkowo przyjemnym aromatem słodkiego mleka, świeżego siana i zielonej trawy. Smak słodkawy i delikatny zawdzięcza mleku owczemu. Ser jest biały,
kremowy i delikatny, wykorzystywany przede wszystkim do przyrządzania lasagne. Także do serników. Można nim nadziewać canneloni lub naleśniki.Ricotta może być podawana i spożywana samodzielnie, świetnie smakuje z dodatkiem ziół i przypraw,
a także z miodem.Ricotta ma bardzo wiele zastosowań kulinarnych. Można jeść ją z pieczywem, a także używać do przyrządzania wielu dań – świetnie sprawdzi się zarówno jako farsz do makaronów, zapiekanek, jak i do ciast i deserów.Do tego sera pasuje lekkie białe wino z orzeźwiającą kwasowością.

Dostępne opakowania: 0k. 3,5kg

Uwaga!

Mille Sapori Plus IF&B zmienił godzinę otwarcia.
Sprawdź zaktualizowany harmonogram w dziale kontakt