Provolone pikantne

Provolone jest produkowany rzecz jasna we Włoszech w regionie Lombardii, należy do serów wytwarzanych z ciągniętego twarogu. Początkowo Provolone produkowany był z mleka bawolic, a podobne do niego sery Provolo i Provahira ciągle jeszcze
są wytwarzane z tego właśnie mleka. Nikt nie wie dokładnie, gdzie i jak powstał ten ser, lecz z pewnością należy do najstarszych serów znanych przez Rzymian. Ser chroniony DOC od 1982 roku. Jest to tradycyjny, mleczarniany, elastyczny ser twarogowy o jednorodnym miąższu. Cienka, twarda skórka ma kolor złoto-żółty i lekki połysk. Czasami skórka bywa też pokryta woskiem. Dostępny jest w różnych kształtach. Młody ser jest miękki i łagodny. W miarę dojrzewania nabiera ostrzejszego smaku. Często bywa lekko podwędzany.
Ser ten może być kulisty, w kształcie gruszki, cylindryczny czy nawet pleciony. Masa zależy od fantazji producenta.

– Giganti (sery olbrzymy), często robione są na specjalne okazje lub targi, mogą mierzyć nawet ponad 3 m długości. Najbardziej znany Giganti, często spotykany we włoskich delikatesach, jest w kształcie kiełbasy związanej sznurkiem.

– Dolce (łagodny Provolne) w wieku od dwóch do trzech miesięcy, to ser giętki i gładki, z cienką woskowaną skórką.Włoski ser oryginalnie wytwarzany z bawolego mleka. Łagodny w smaku, gdy jest świeży, a z upływem czasu staje się bardziej pikantny. Zwykle jest wędzony, twardy i kruszący się.

– Picante (pikantny) do koagulacji sera Picante stosowana jest podpuszczka koźlęca, która nadaje mu mocniejszy smak.

W wieku od sześciu miesięcy do dwóch lat, ser jest ciemniejszy, ma małe dziurki i ostry smak. Provolone jest serem ogólnego stosowania używanym do gotowania, deserów, a nawet do tarkowania. Używa się go także do fondue oraz do pikantnych nadzień,
na przykład kurczaków. Jest on stosowany także jako ser do deski serów. Polecane wina: Pelaverga di Pagno, Verduno Pelaverga.

Dostępne opakowania: ok. 1kg