Szynka San Daniele to bardzo szlachetna, włoska szynka dojrzewająca, której produkcja musi spełnić pewne ściciśle określone metody produkcji. Przede wszystkim udziec wieprzowy musi pochodzić od świń hodowanych w jednym z dziesięciu regionów północnych Włoch (Środkowej Friuli-Wenecja Julijska, Wenecja Euganejska, Lombardia, Piemont, Emilia Romagna, Toskania, Lacjum, Abruzja, Marche, Umbria). Podobnie jak w przypadku szynki parmeńskiej, nie stosuje się żadnych dodatkowych metod ani środków konserwujących, które mogłyby wpłynąć na jakość mięsa. Mięso po uboju musi trafić do konkretnego miejsca pod nazwą Friuli (małe górskie miasteczko, w którym zostaje uruchomiony proces produkcji szynki), gdzie mięso zostaje odpowiednio przygotowane do kolejnego etapu. Następnie mięso trafia do San Daniele del Friuli, gdzie rozpoczyna jeden z najważniejszych procesów, który można nazwać dojrzewaniem. Panują tutaj wyjątkowo sprzyjające warunki klimatyczne: wiatry z Alp Karnickich spotykają się z wiatrami znad Adriatyku niosąc żywicze zapachy, które mieszają się ze słonymi aromatami środowiska. Wilgotość i temperatura są regulowane przez ziemię i wody Tagliamento, ostatnią rzekę w Europie, która zachowała swój pierwotny bieg. Okres dojrzewania szynki wynosi 14/16 miesięcy. Posiada charakterystyczny, czerwono-różowy kolor, aromat przypominający nieco zapach chleba, słodu jęczmiennego oraz suszonych owoców. W samku jest niezwykle słodka i delikatna.
Prosciutto crudo San Daniele 18 miesięcy DOP vacuum Gourmé
Kod produktu | PL00880 |
Producent | Gourmé |
Waga | ok. 7,5kg |
Jednostka sprzedaży | kg |
Sztuk w kartonie | 2 |
Rodzaj produktu | świeże |