Prosciutto di Parma to bezdyskusyjnie królowa włoskich wędlin. Jest jedną z najdroższych, najbardziej popularnych i wykwintnych wędlin dostępnych w ofercie włoskich produktów. Szynka produkowana jest tylko i wyłącznie z najwyższej jakości, skrupulatnie wyselekcjonowanych udźców wieprzowych (z kością) pochodzących od świń z gospodarstw położonych w następujących regionach Włoch: Piemont, Lombardia, Veneto, Emilia-Romania, Toskania, Umbria, Marche, Lacjum, Abruzja, Molise. Cały proces produkcji odbywa się wedle ściśle określonych technik, dzięki którym możemy się cieszyć wyjątkowym i niezmiennym smakiem Parmy. Do produkcji nie stosuje się żadnych konserwantów ani wzmacniaczy smaku, czy zapachu. Dopuszczalny jest jedynie dodatek soli, która stanowi naturalny środek konserwujący. Zabrania się również poddawać mięso jakimkolwiek wcześniejszym procesom, które mogłyby wpłynąć na jego jakość (np. wędzenie, mrożenie). Szynka jest całkowicie surowa, poddana jedynie procesowi suszenia oraz dojrzewania przez okres przynajmniej 12 miesięcy. Ogromny wpływ na chartakterystyczny smak szynki mają warunki i klimat, w jakim dojrzewa. Nie bez powodu posiada certyfikat ochrony miejsca pochodzenia. Może być produkowana tylko i wyłącznie na terenie prowincji Parma, w wściśle określony sposób. Szynka parmeńska ma dość wyrafinowany, słodki, intensywny smak, świetnie łączy się z przeróżnymi dodatkami. Podawana bardzo często w towarzystwie melona, oliwek, grissini bądź w innych kombinacjach kulinarnych, gdzie stanowi równowagę smaku. Genialnie sprawdza się na pizzy, desce wędlin, a także jako podstawowy składnik słynnego tortellini.
Prosciutto Crudo di Parma 24 miesięczna DOP vacuum Gourmé
Kod produktu | PL00879 |
Producent | Gourmé |
Waga | ok. 7kg |
Jednostka sprzedaży | kg |
Sztuk w kartonie | 2 |
Rodzaj produktu | świeże |