Gunaciale, inaczej nazywane podgardlem wieprzowym to nic innego jak mięso pozyskane z części policzkowej podgardla. W większej części składa się z tłuszczu. Charakteryzuje się niezwykle maślaną konsystencją oraz wyjątkowym smakiem co sprawia, że świetnie sprawdza się jako zamiennik boczku. Przysmak spotykany jest najczęściej w północnych i środkowych Włoszech. Proces produkcji niewiele różni się od pozostałych stosowanych w przypadku innych wędlin dojrzewających. Mięso najpierw winno odleżeć kilka dni w solance, następnie zostaje delikatnie podwędzone i na samym końcu poddane procesowi dojrzewania. Guanciale jest głównym składnikiem tradycyjnej receptury spaghetti alla carbonara. Świetnie smakuje delikatnie podgrzane na chrupiących grzankach.
Guanciale al pepe Gourmé
Kod produktu | PL00887 |
Producent | Gourmé |
Waga | ok. 2kg |
Jednostka sprzedaży | kg |
Sztuk w kartonie | 2 |
Rodzaj produktu | świeże |