Wanilia to jedna z najdroższych przypraw na świecie. Pochodzi z terenów tropikalnych w Ameryce Środkowej i Południowej. Jest bardzo pożądana przyprawą przede wszystkim ze względu na swój wyjątkowy zapach, ale i smak, który nadaje potrawom. W przemyśle spożywczym stosuje się przeważnie zamienniki wanilii, gdyż pozyskanie dużej ilości przyprawy jest bardzo trudne i kosztowne, laska wanilii zawiera bowiem tylko kilka procent produktu. Co ciekawe roślina w postaci świeżej nie posiada żadnych właściwości organoleptycznych, swojego charakterystycznego ciemnego koloru i niesamowicie przyjemnego aromatu i smaku nabiera dopiero w procesie przetwarzania, czyli suszenia i fermentacji. Aromatyczną laskę wanilii stosuje się głównie przygotowując ciasta, desery, słodkie sosy, kremy, lody, musy, nalewki. Znajduje również zastosowanie w daniach na słono lub jako dodatek do sosów podawanych z rybami, skorupiakami, w niedużych ilościach z potrawami z cielęciny.
Kraj pochodzenia: Madagaskar