Producenci

De Cecco

Firma powstała w 1886 roku i została założona przez braci De Cecco w małym miasteczku Fara San Martino w Abruzzo – centralnym regionie Włoch. Nicola De Cecco rozpoczął swoją produkcję mąki w kamiennym młynie zanim jeszcze powstała pierwsza fabryka makaronu. Niegdyś makaron był suszony na słońcu aż do momentu, w  którym Filippo De Cecco opracował metodę suszenia w niskiej temperaturze pozwalającej na szybsze wysychanie makaronu (w ciągu 24 godzin), co jednocześnie wpłynęlo na udoskonalenie jakości produktu, który stał się odporny na niekorzystne działania czynników pogodowych. W 1908 firma przyjęła znane nam do dziś logo , które miało symbolizować prostotę, ale i zamiłowanie do tradycji – wiejską dziewczynę trzymającą snopy pszenicy.

Niestety, podczas II wojny światowej fabryka została totalnie zniszczona przez naloty niemieckich bombowców, ale po niedługim czasie odbudowano ją na nowo – już w 1950 roku. De Cecco zakończyło budowę swojej nowej fabryki w Pescarze, która teraz miała sprostać znacznie większym wymaganiom, jakim był wzmożony popyt na makaron zaraz po wojnie.

W 1980 powstał nowy obszar produkcyjny w Fara San Martino, który podwoił produkcję firmy. W 1986 firma zaczęła podążać w nieco innym, dotąd nieznanym kierunku, tworząc swoją własną markę oliwy z oliwek, co było dopiero początkiem transformacji. Dziś możemy zauważyc, iż oferta De Cecco znacznie się rozszerzyła od tamtego czasu i na rynku jest dostępnych wiele innych, nowych, ciekawych produktów tej marki: sosy, zboża i produkty na bazie pomidorów.

De Cecco do producent nr. 1 we Włoszech, produkty w charakterystycznych niebiesko – żółtych opakowaniach można spotkać niemalże w każdym jednym sklepie we Włoszech.

O tym, jak potężna jest to firma świadczy chociażby fakt, że zatrudnia 1100 pracowników, produkcja dzienna makaronu sięga ok. 710 ton, posiada 19 linii produkcyjnych, a zużycie mąki to aż 1500 ton dziennie!

www.dececco.it

Divella

Firma Divella trudni się produkcą pszenicy durum od ponad 120 lat. Patrząc wstecz do 1890 roku zalożyciel firmy Francesco Divella zbudował wtedy swój pierwszy młyn do mielenia ziarna w Rutigliano (zaraz obok Bari, południowo – wschodnie Włochy). Samo serce Apuglii okazało się najlepszym na całym półwyspie miejscem do uprawy pszenicy. Celem firmy od samego początku było i jest przede wszystkim stworzenie dla klientów najwyższej jakości  asortymentu, a głównym priorytetem ciągła ewolucja technologiczna, która pomaga sprostać najbardziej awangardowym metodom współczesnej produkcji żywności. Tradycja, doświadczenie, technologia to główne składniki pysznych, najwyższej jakości makaronów.

Dziś firma składa się z 3 nowoczesnych zakładów: w Rutigliano, Noicattaro, gdzie codziennie jest mielone ok.120 ton mąki do produkcji 900 ton suchego makaronu, 35 ton świeżego makarony i 60 ton ciastek!

www.divella.it

Europi (Terramaris)

Zarówno na rynku włoskim, jak i międzynarodowym Europi to marka bardzo znana, specjalizująca sie w produkcji i sprzedaży szerokiej gamy produktów spożywczych. Pod ogólną nazwą kryją się 3 marki ze wspólną siedzibą w Reggio Emilia. Charakteryzuje się przede wszystkim tym, że szczególną wagę przywiązuje do surowców, które mają stanowić podstawę produkcji, drobiazgowych kontroli procesów produkcyjnych i efektownego zarządzania logistyką tak, aby Europi w rzeczywistości była firmą doskonałą z punktu widzenia ogólnej jakości. Z uwagi na to posiada nawet swój własny serwis kontrolny oraz laboratorium przeznaczone do analiz, za pomocą których w skrupulatny i dokładny sposób bada standardy i parametry. Oprócz doskonałej jakości produktów Europi kładzie duży nacisk na inwestycje w wizerunek firmy, co za tym idzie w marketing i logistykę. Firma korzysta z ogólnej powierzchni ok. 5000m kwadratowych , co pozwala również na bezpośrednie składowanie świeżych, wiejskich produktów. Co więcej, firma może się pochwalić bardzo gęsto rozbudowaną siecią przedstawicielstw handlowych, dzięki czemu jest w stanie zrealizować zamówienia do 9 dni od momentu jego złożenia. Ciągłe, skuteczne poszukiwania najwyższych standardów jakości we wszystkich fazach produkcji i zarządzania przedsiębiorstwem zostało uwieńczone certyfikatami, takimi jak ISO 900L, BRC, IFS…

www.terramaris.it

Sifor

Firma powstała w okolicach Palermo w 1989 roku na bazie doświadczenia 3 osób, które znalazły sposób na to, jak rozwinąć i wzmocnić to , co miała do zaoferowania natura i jej wysokiej jakości surowce. W mieście Belmonte Mezzagno w urokliwej dolinie Landro, wśród zapachu sadów owocowych i kwiatów pomarańczy Giovanni Pietro Pastoia założył Sifor, firmę powstałej z pasji i miłości do ziemi i jej owoców oraz doświadczenia przekazywanego z pokolenia na pokolenie. Firma zawsze była znana ze swojej dobrej jakości i spójności.

Początkowo jej działalność opierała się głównie na pakowaniu i sprzedaży świeżych serów pecorino produkowanych przez lokalnych pasterzy. W 1993 roku , dzięki intensywnej i ciężkiej pracy oraz pasji popyt na sery wciąż wzrastał, dlatego też z czasem postanowiono rozszerzyć i dokonać restrukturyzacji spółki poprzez budowę magazynu przystosowanego specjalnie do dojrzewania serów.

www.sifor.it

San Michele

Firma jest położona w samym sercu Parku Narodowgo, 796m n.p.m., w odległości kilku kilometrów od lasów Umbrii o typowo górskim krajobrazie. Założona została w 1988 roku i opiera się na najbardziej tradycyjnych metodach produkcji, dzięki czemu może zagwarantować niezrównaną jakość swoich produktów. Tajemnicą smaku wędlin San Michele jest również dokładna i skrupulatna selekcja surowego mięsa.

Wyjątkowa jakość mięsa, kompetentni pracownicy, dobrze zorganizowany system dystrybucji w połączeniu z bardzo restrykcyjnymi kontrolami jakości sprawia, że San Michele jest czołowym producentem jeśli chodzi o wysokiej jakości produkty, które są w stanie zadowolić nawet najwiekszych smakoszy.

www.san-michele.it

Delizia 2000

Delizia 2000 z siedzibą w Trinitapoli jest jednym z najbardziej znanych producentów specjalizujących się w prztwórstwie owoców i warzyw. Delizia to również firma, która do produkcji wykorzystuje tylko i wyłącznie świeże produkty pochodzące z terytoriów, gdzie tradycja rolnicza niezmiennie ma nadrzędne znaczenie.

Powierzchnia produkcyjna sięga ok. 15000 metrów kwadratowych, a zakłady produkcyjne wyposażone są w najbardziej zaawansowane technologicznie maszyny, które umożliwiają  sprawne przeprowadzenie pełnego cyklu produkcyjnego na wszystkich liniach.

Firma gwarantuje najlepszą jakość produktów, które na każdym etapie przechodzą ścisłe kontrole – od zbiorów aż do momentu słoikowwania. Ogromne doświadczenie i dbałość o doskonałą jakość produktów zostało potwierdzone certyfikatem jakości UNI EN ISO: 2008 DNV.

Asortyment prezentuje dość szeroki: od karczochów, oliwek, bakłażanów, aż do grzybów i wielu innych warzyw przetwarzanych według najbardziej cenionych tradycji rolnmiczych.

www.delizia2000.eu

Molino laquone

Firma wyspecjalizowana w produkcji wysokiej jakości mąki pszennej, mieszanek i specjalistycznych składników, produktów ekologicznych i zdrowotnych przeznaczonych do produkcji pizzy, chleba, ciasta, świeżego makaronu i ciastek. Ciągłe innowacje technologiczne pozwalają na uzyskanie bardziej dogłębnej wiedzy na temat surowców, składników i interakcji między nimi. Firma stawia na rozwój i produkcję coraz to nowszych mąk, mieszanek i składników do profesjonalnych wypieków. Od 1950 roku tradycja i ogromne doświadczenie towarzyszy  selekcji pszenicy, mieleniu i przygotowaniu mąki. Labolatoria fizyczna, analizy chemiczne oraz praktyczne testy są niezbędne do kontroli jakości, które mają fundamentalne znaczenie dla rozwoju firmy.

www.molinoiaquone.com

San Pellegrino

Od 1899 roku Grupa San Pellegrino jest nazwą wymiawianą na całym świecie, stanowi synonim najwyższej klasy i jakości. Proodukty tej marki znane są na całym świcie  w ponad 120 krajach na 5 kontynentach. Wszystkie produkty San Pellegrino, zarówno aperitify bezalkoholowe do drinków, jak i wody mineralne to przykład doskonałej jakości. Ze względu na  pochodzenie i silne relacje z włoską kulturą i tradycją San Pellegrino świetnie odzwierciedla włoski styl połączony z świetną zabawą i dobrą włoską kuchnią. Wielcy kucharze i smakosze z całego świata, zaczynając od Stanów Zjednoczonych, Kanady, Francji, Wielkiej Brytanii, kończąc na Japonii i Emiratach Arabskich zgadzają się co do jednego: San Pellegrino to kwintesencja włoskiego stylu życia oraz dobrego smaku, dlatego produkty tej firmy powinny zagościć na najbardziej wykwintnych stołach na świecie.

www.sanpellegrino.com

Italdroghe

Jest to firma, która działa na rynku już od 3 pokoleń i zajmuje sie sprzedażą przypraw spożywczych i ziół. Dzięki ogromnej pasji, wyjątkowo wysokiemu poziomowi wiedzy, oraz wieloletniemu doświadczeniu, nad którym pracowały aż 3 pokolenia, Italdroghe może pochwalić się bardzo wysokiej jakośći produktami. Firma zawsze starała się zaspokoić wszelkie potrzeby klientów przede wszystkim dzięki zdolności przewidywania tego, co będzie stanowiło trend i innowację na rynku.

Italdroghe to spółka, której zakłady produkcyjne są położone w miejscowości  San Martino di Lupari Via Strozzi 7, w północnej prowincji Padwy.

Początki firmy sięgają lat 20 i 30, kiedy to istniała pod nazwą Idea. Latami przechodziła różnego rodzaju transformacje, aż do momentu, w którym otrzymała ostateczną nazwę w latach 70 – Italdroghe.

Mimo zmiany nazwy na przestrzeni lat, członkowie rodziny Smania zawsze bezpośrednio zajmowali się prowadzeniem firmy. Stały rozwój technologiczny produkcji oraz rozwój samego rynku i konsumpcji sprawił, że firma starałaa się jak najdokładniej dostosować asortyment do potrzeb klientów. Została uhonorowana certyfikatem ISO 9001: 2000, zgodnie z przepisami prawa realizuje wszystkie procedury HACCP oraz kontroluje i analizuje przy pomocy wykwalifikowanych instytucji jakość swoich produktów.

www.italdroghe.it

Universal Caffe

Firma powstała w 1963 roku w Pescarze, kiedy to Raffaele Camiscia otworzył swoją pierwszą palarnię kawy. Miłość do kawy i ogromna pasja związana z jej perfekcyjnym zaparzaniem sprawiły, że ów założyciel wciąż dążył do doskonałości. Postanowił również założyć spółkę, aby stać się prawdziwie dużą firmą jeśli chodzi o przemysł kawowy i szeroko otworzyć się na rynek międzynarodowy.

Dziś właścicielem Universal Caffe jest córka założyciela, Natasha Camiscia. Firma stała się niezwykle znanym eksporterem już w ponad 25 krajach na świecie, dysponuje zaawansowanymi technologicznie urządzeniami i liczy ponad 50 pracowników zatrudnionych w różnych sektorach.

W przeciągu kliku lat firma stała się liderem jeśli chodzi o przemysł kawowy we Włoszech nie tylko dzięki modernizacji, ale przede wszystkim dzięki poprawności moralnej.  Te cechy zawsze były charakterystyczne dla rodziny Camiscia i Universal, dobrze znanej ze swojej aktywności społecznej i inicjatyw na rzecz wspierania innych.

Obecnie misją Universal Caffe stało się połączenie tradycji rzemieślniczej, która gwarantuje najlepszą jakość produktów i nowoczesności, która pozwala na to, aby uzyskać unikalne, wyrafinowane mieszanki kaw.

www.universalcaffe.com

Tre Donne

Tre Donne to gospodarstwo mieszczące sięw regionie Piemontu(północno-zachodniej części Włoch) na słynnych wzgórzach Langhe, na których w blasku słońca gorącej Italii rodzą się tak popularne odmiany winogron jak: Barolo, Barbaresco, Barbera, Nebbiolo, Dolcetto i wiele innych. Rodzina Lequito rozpoczęła produkcję  wina już w 1850 roku. W ciągu ostatnich lat obszar produkcji wina znacznie się zwiększył, dzięki czemu firma mogła sobie pozwolić na sprzedaż na większą skalę. Dziś stara tradycja produkcji wina rodziny Lequio jest nadal ściśle strzeżona przez trzy siostry (Rossane, Daniele i Antonelle), co też podkreśla nazwa firmy “Tre Donne”, czyli Trzy Panie.

Wszystkie etapy produkcji wina są przeprowadzane zgodnie z tradycyjnymi metodami, bardzo uważnie i bez wykorzystania jakichkolwiek środków chemicznych, które mogłyby łatwo zaszkodzić roślinom i znacznie obniżyć jakość winogron.

www.tredonne.it

Nova

Zachwyć się jakością prostej, a zarazem genialnej kuchni Nova, która jest znana światu przede wszystkim ze względu na starannie wyselekcjonowane warzywa, owoce oraz grzyby przeznaczone do marynowania, sosy, kremy, a wszystko to przygotowane według unikatowej i niezawodnej włoskiej receptury.

Ficacci

To firma zajmująca się pordukcją oliwek od 5 dekad (powstała w 1964 roku). Charakteryzuje ją nowoczesną strukturą produkcji, solidną siecią dostawców oraz systemem jakości opartym na bezpieczeństwie żywności.

Gi.metal

Czym się zajmuje?

Przyrządy do pizzy – kreatywność, poszukiwania innowacji i perfekcjonizm to trzy cechy, które są charakterystyczne dla przyrządów zaprojektowanych do szerokiego użytku: zarówno dla profesjonalistów jak i dla tych, którzy zajmują się gastronomią tylko rekreacyjnie. Idealne dla tych, którzy tworzą pizzę i dla obsługujących punkty spożywcze, przygotowujących kursy w restauracjach czy jadalniach.

Niezwykle lekkie i idealnie dopasowane

Wykorzystane materiały i metody produkcji są ciągle analizowane i ulepszane dla uzyskania maksymalnej funkcjonalności, łatwe w użytkowaniu, solidne i bezpieczne, uznane i nagrodzone między innymi przez TÜV, posiadają atesty na swoją przydantość przy zamierzonym stosowaniu.

www.gimetal.it

Bertagni

Bertagni to jeden z najstarszych producentów nadziewanych makaronów we Włoszech. Jest to również jedyny producent, który do swojej receptury dodaje jaja tylko i wyłącznie z wolnego wybiegu, mąkę typu 00 i szczyptę semoliny, bez dodatku wody.

Dziś świeży makaron Bertagni jest obecny w ponad 40 krajach, na 5 kontynentach i jest dostępny tylko w najlepszych sklepach spożywczych. Historia tej wyjątkowej firmy rozpoczęła się ok. 130 lat temu  w 1882 roku w warsztacie Luigiego Brtagni w Bolonii.