Pieprz zielony ziarna Italdroghe

Pieprz zielony to niedojrzałe owoce pieprzu czarnego, które przetwarzane są tak, by nie doszło do fermentacji. Na ogół
oznacza to konserwację za pomocą octu lub solanki, a następnie szybko suszone w wysokiej temperaturze, co prowadzi do liofilizacji.
Ze względu na to, iż nie zdążył dojrzeć nie jest tak ostry, jak pozostałe jej odmiany, za to ma świeży, ziołowy aromat i smak. Zielony pieprz pojawił się dopiero w latach osiemdziesiątych. W zachodniej kuchni często dodawany jest do musztardy, pojawia się też w formie przetworów – w occie lub solance. Stosowany jest do sosów, istnieje również salami obtaczane w skorupce z tej przyprawy, a oprócz tego zielony pieprz zastępuje kapary i służy do dekoracji półmisków, zwłaszcza z wędlinami. Delikatny smak tej odmiany pieprzu powoduje, że ma ona szersze zastosowanie niż jej palący, czarny odpowiednik.

Dostępne opakowania: 250g