Pieprz czarny ziarna Italdroghe

Jest to liana występująca w gorących i wilgotnych lasach Indii i archipelagu Malajskiego, osiągająca długość od 6 do 10 m. Wartość użytkową mają owoce wykorzystywane w kuchni od niepamiętnych czasów. Przygotowuje się z nich dwa rodzaje przyprawy — pieprz biały i czarny. Pierwszy uzyskuje się z całkowicie dojrzałych, jaskrawo-czerwonych pestkowców, po uwolnieniu ich z łupin.
Czarny zaś to ususzone, niezupełnie dojrzałe owoce, o ciemnej, pomarszczonej skórce. Są one ostrzejsze w smaku. Owoce pieprzu czarnego zawierają żywice o bardzo ostrym smaku, olejek lotny, alkaloid piperynę, pirolinę, enzymy i nieco cukrów i tłuszczów. Pieprz dodawany do potraw nie tylko poprawia ich smak i aromat, ale również oddziałuje korzystnie na organizm.

Dostępne opakowania: 400g