Pecorino romano ciemna skórka

Pecorino Romano to ser, który od wieków wytwarzany jest w okolicach Rzymu. Ten prasowany, wysoko dogrzewany ser ma niższą zawartość tłuszczu w porównaniu do innych – tylko 36%. Posiada białą lub ciemnożółtą skórkę i słomkowy miąższ. Zaliczany do serów podpuszczkowych, otrzymywany z owczego mleka, dojrzewający, twardy, lekko pikantny, pochodzący z regionu Lacjum (centralne Włochy). Skórka gładka, nasycana olejem z oliwek podczas dojrzewania. Dojrzewa około 8 miesięcy. Dawniej wytwarzany przez pasterzy, obecnie przez wytwórnie na większą skalę. Produkowany jest w wielu regionach i w wielu odmianach, najbardziej znane to: Rzymska (Pecorino Romano), toskańska (Pecorino Toscano) i sardyńska (Pecorino Sardo). Pecorino sardyńskie oraz sycylijskie wyróżniają się charaktertstycznym miąższem z dodatkiem ziarenek pieprzu. Pecorino Romano jest to prawdopodobnie najstarszy ser na świecie: świadectwa historyczne, dowodzące jego istnienia liczą sobie co najmniej 2000 lat. Jego nazwa związana jest z historycznym pochodzeniem. Od roku 227 p.n.e. Pecorino Romano jest też produkowany na Sardynii, gdzie istnieją bardzo zbliżone warunki hodowli do tych, które występowały w Lacjum. Na początku XX wieku, gdy znacznie wzrosła liczba pastwisk i owiec, produkcja Pecorino gwałtownie się rozwinęła. Jest to ser produkowany wyłącznie na Sardynii, w Lacjum oraz w toskańskiej prownicji Grosseto. Pecorino Romano to aromatyczny ser owczy, cieszący się dużą popularnością w środkowych Włoszech i w Toskanii, gdzie znany jest pod nazwą cacio. Słowo pecora użyte w nazwie określa ogólnie, iż ser ten jest produkowany z mleka owczego. Młodsze sery można podawać na desce serów, starsze stosuje się podobnie jak parmezan – przeważnie do tarcia.

Dostępne opakowanie: ok. 2,5kg

Uwaga!

Mille Sapori Plus IF&B zmienił godzinę otwarcia.
Sprawdź zaktualizowany harmonogram w dziale kontakt