Pappardelle jajeczny 250g La Molisana

Jest to długi makaron w kształcie szerokich wstążek i można go przydzielić do kategorii pomiędzy lasagne a tagliatelle. Nazwa pochodzi od słowa “pappare”, co można przetłumaczyć jako “pożeranie”. Dzięki swej lekko chropowatej powierzchni bardzo dobrze utrzymuje ciężkie sosy, takie jak na przykład dobrze nam znany sos bolognese.

Przez matrycę z brązu przepływa świeży makaron, który ma przyjąć pożądany przez nas kształt. Poprzez zastosowanie
tego szczególnego przyrządu makaron uzyskuje wyjątkową strukturę, nie jest ona tak gładka i standardowa jak w przypadku zwykłego ciasta do makaronu, ale jest bardziej pomarszczona i masywna. Szorstkość ta pomaga ciastu lepiej przechowywać dodatki zawarte
w cieście, a także znakomicie impregnować je.

Czas gotowania – 5min

Skład: mąka semolina z pszenicy twardej wysokiej jakości, jaja (19,36%)