Ostra papryka jalapeno zielona w plastrach

Nazwana na cześć znajdującego się w prowincji Vera Cruz miasta Xalapa (pisane Jalapa). Jalapeno jest najczęściej stosowanym
chili w Meksyku i USA oraz jednym z najważniejszych warzyw w kuchni meksykańskiej. Zawdzięcza to swojej umiarkowanej ostrości oraz wielu sposobom na jakie może być spożywana: suzona, mielona, surowa, marynowana, pieczona, wędzona itp. Suszona,
a następnie wędzona znana jest jako Chipotle (w rzeczywistości są one duszone w piecach, bowiem mają zbyt cienką skórkę,
by były suszone na powietrzu). Na świecie jalapeno jest najbardziej popularna jako dodatek do pizzy, a w stanach
wykorzystywana w konkursach na zjedzenie największej ilości chili w jak najkrótszym czasie. Jest mniej więcej Nazwana na cześć znajdującego się w prowincji Vera Cruz miasta Xalapa (pisane Jalapa). Jalapeno jest najczęściej stosowanym chili w Meksyku i USA oraz jednym z najważniejszych warzyw w kuchni meksykańskiej. Zawdzięcza to swojej umiarkowanej ostrości oraz wielu
sposobom na jakie może być spożywana: suzona, mielona, surowa, marynowana, pieczona, wędzona itp. Suszona, a następnie wędzona znana jest jako Chipotle (w rzeczywistości są one duszone w piecach, bowiem mają zbyt cienką skórkę,
by były suszone na powietrzu). Na świecie jalapeno jest najbardziej popularna jako dodatek do pizzy, a w stanach
wykorzystywana w konkursach na zjedzenie największej ilości chili w jak najkrótszym czasie. Jest mniej więcej wielkości kciuka,
wraz z dojrzewaniem przybiera kolor od żółto-zielonego do jasno czerwonego. Jest stosowana powszechnie do zup, sosów,
dipów, nadzień, a także do marynowania i faszerowania. Występuje szeroko w Ameryce Środkowej i na południowym
zachodzie Ameryki Północnej.