Ośmiornica gotowana, krojona (mrożona)

Mięso ośmiornicy można gotować we wrzątku ale również na parze, dusić, smażyć, grillować i piec. Doskonale smakuje w chrupkiej panierce, smażona w głębokim tłuszczu. Z ośmiornic można zrobić pikantne zupy, potrawki i gulasze. Znakomicie komponuje się z innymi owocami morza jako przystawka, danie główne oraz sałatka. Do dań z owoców morza podajemy białe wytrawne wino.

Ośmiornice wystepują na całym świecie. Żyją na dnie mórz i oceanów, wśród skał, należą do rodziny mięczaków. Ich wielkość waha się od 1,5cm, nawet do 10m. Mają osiem ramion i workowate ciało, ubarwienie od szarobrązowego po różowawe, wielką głowę i mały, owalny worek trzewiowy. Ośmiornica posiada dwie szczęki w których znajdują się zęby, umieszczone na języku. Jadalnymi częściami ośmiornicy są ramiona, zwane mackami. Mięso tych mięczaków jest białe, delikatne, ma lekko gumowatą konsystencję, ale jest bardzo pożywne. Zanim przystąpimy do przygotowywania ośmiornicy, trzeba ją dobrze zbić tłuczkiem, aby mięso było bardziej miękkie. Następnie opłukać i włożyć do gorącej wody, by jeszcze bardziej zmiękła (ale nie gotować). Dopiero, po kilkunastu minutach można zacząć ją gotować na wolnym ogniu. Czas gotowania jest dość długi i wynosi 2-4 godzin. Gruczoły ślinowe ośmiornic wydzielają jad, którego działanie w przypadku ukąszenia jest niebezpieczne dla ludzi.

Uwaga!

Mille Sapori Plus IF&B zmienił godzinę otwarcia.
Sprawdź zaktualizowany harmonogram w dziale kontakt