Orzeszki piniowe

Orzeszki pini zwane także często piniolami – na zdjęciu widać, że są one małe i podłużne, nie widać natomiast, że miękkie
i delikatne w smaku. Są to nasiona sosny pini rosnącej na północnym brzegu Morza Śródziemnego. Piniole są bogate w tłuszcze – robi się z nich olej piniowy dodawany do sałatek, zawierają też dużo magnezu, przez co korzystnie wpływają na budową mięśni,
i cynku zwiększającego płodność (są używane jako afrodyzjak). W Kuchni orzechy pini wykorzystywane są przede wszystkim do pesto, dodaje się je też do sałatek, mięs itp. Można je jeść również na surowo, prażone lub solone. Nasiona Pini przechowujemy w lodówce, ponieważ w temperaturze pokojowej szybko jełczeją.

Dostępne opakowania: 1kg

 

Uwaga!

Mille Sapori Plus IF&B zmienił godzinę otwarcia.
Sprawdź zaktualizowany harmonogram w dziale kontakt