Oliwa extra vergine grezzona di frantoio Biolevante

Oliwa z oliwek wyższej jakości otrzymana bezpośrednio z oliwek z krajów Unii Europejskiej wyłącznie poprzez procesy mechaniczne. Przechowywać w chłodnym miejscu, z dala od źródeł ciepła, z dala od światła.

Extra virgine to najcenniejsza oliwa z oliwek – z pierwszego tłoczenia na zimno. Ma doskonały smak, zapach i kwasowość. Oliwa z kolejnych tłoczeń ma już gorsze właściwości. Najważniejszy tłuszcz oliwy z oliwek to jednonienasycony kwas oleinowy. Pomaga chronić organizm przed astmą i alergicznym zapaleniem błon śluzowych. Obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Oliwa z oliwek zawiera także wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które do spółki z kwasem oleinowym obniżają krzepliwość krwi, co zapobiega zatorom, wylewom, zawałom. Oliwa to także bogactwo witaminy E, najsilniejszego z przeciwutleniaczy. Oliwa z oliwek nadaje się do sałatek, smażenia, pieczenia, gotowania. Jest niepisana zasada, by do potraw delikatnych dodawać oliwę obojętną w smaku, czyli z wytłoczyn. Zaś do sałatek, sosów i warzyw najlepsza jest extra virgin.

Dostępne opakowania: 1l