Mozzarella kulka 10g x 100szt

Typowy ser włoski .Powstaje w procesie ugniatania i rozciągania masy serowej w gorącej wodzie lub serwatce. Ser posiada biały kolor oraz miękką, kremową, gładką strukturę. Czasami może mieć kształt piłki i wówczas zwany jest jako Bocconcini. Dobrze znany
jest ze swej rozciągliwości po roztopieniu. Mozzarella powstaje ze świeżego mleka bawolic, względnie z mleka krowiego
bądz ich mieszanki. Produkowany głównie w prowincjach Latrium i Campania( miasto Aversa) z mleka bawolicy.
Zwierze to zostało sprowadzone do Włoch około XVII w. Jest zwykle spożywany jako przekąska, ale także doskonale
sprawdza się w sałatkach, ze świeżymi pomidorami i innymi warzywami. Składnik wielu dań kuchni włoskiej np. lazanii,
sałatki camprese i większości rodzajów pizzy. Sprzedawany jest w postaci niewielkich kawałków, zanurzonych w serwatce.
Mozzarella do pizzy natomiast ma inną konsystencję, jest dużo twardsza, ma żółty kolor i jest przeznaczona głównie jako dodatek
do dań na gorąco przede wszystkim dzięki znakomitym zdolnościom topienia. Mozarella do pizzy jak sama nazwa wskazuje
używana jest głównie do pizzy i innych dań zapiekanych w piecu.

Dostępne opakowania: 1kg

Uwaga!

Mille Sapori Plus IF&B zmienił godzinę otwarcia.
Sprawdź zaktualizowany harmonogram w dziale kontakt