Mozzarella kostka do pizzy

Typowy ser włoski .Powstaje w procesie ugniatania i rozciągania masy serowej w gorącej wodzie lub serwatce. Ser posiada biały kolor oraz miękką, kremową, gładką strukturę. Czasami może mieć kształt piłki i wówczas zwany jest jako Bocconcini. Dobrze znany
jest ze swej rozciągliwości po roztopieniu. Mozzarella powstaje ze świeżego mleka bawolic, względnie z mleka krowiego
bądz ich mieszanki. Produkowany głównie w prowincjach Latrium i Campania( miasto Aversa) juz od XVII w. Mozzarella jest idealna
jako przekąska, ale także doskonale sprawdza się w sałatkach, ze świeżymi pomidorami i innymi warzywami. Składnik wielu dań kuchni włoskiej np. lazanii, sałatki camprese i większości rodzajów pizzy. Sprzedawana jest w postaci niewielkich kawałków,
zanurzonych w serwatce. Mozzarella do pizzy natomiast ma inną konsystencję, jest dużo twardsza, ma żółty kolor i jest przeznaczona głównie jako dodatek do dań na gorąco dzięki znakomitym zdolnościom topienia. Mozarella do pizzy jak sama nazwa wskazuje używana jest głównie do pizzy i innych dań zapiekanych w piecu.

Dostępne opakowania: 2,5kg

Uwaga!

Mille Sapori Plus IF&B zmienił godzinę otwarcia.
Sprawdź zaktualizowany harmonogram w dziale kontakt