Mascarpone

Ten biały, czasem słomkowo-żółty, kremowy, łagodny świeży ser jest dość zwarty, ale jednocześnie całkiem sprężysty i gładki, dzięki czemu łatwo się go rozprowadza. Mascarpone przeznaczony jest do niezwłocznego spożycia. Ze względu na zawartość tłuszczu (ponad 50%), jest on szczególnie chętnie stosowany do deserów. Produkowany od kilku wieków głównie w: Lodi i Abbiategrasso,
oraz Como i Lecco. Kiedyś był wytwarzany tylko jesienią i zimą, domowym sposobem, w niewielkich porcjach
i sprzedawany w materiałowych woreczkach po 100 – 200 g, lub na wagę. Dziś nowoczesna technologia konserwowania
pozwala na produkowanie go przez cały rok. To co charakteryzuje Mascarpone i odróżnia od innych serów z krowiego mleka,
to to, że jest produkowany nie z mleka lecz ze śmietany. Ser posiada słodki, kremowy, bardzo delikatny, lekko maślany, neutralny smak. Pochodzi z regionu Lombardii leżącego na południu Włoch. Produkowany od kilku wieków głównie w: Lodi i Abbiategrasso,
oraz Como i Lecco. Pochodzi prawdopodobnie aż z XVI w. kiedy to zaczęto wykorzystywać pozostałą śmietanę z sera Parmigiano Reggiano / Parmezanu i okazało się, że można z niej otrzymać przepyszny ser. Jest używany jako dodatek do wielu słynnych włoskich deserów, czasem podawanym w towarzystwie lampki koniaku. Wysoka smarowność pozwala stosować go zamiast masła
i wtedy stanowi świetne połączenie z pieczywem. Śmietankowy smak zaś powoduje, że mascarpone chętnie stosuje się zamiast śmietany do przeróżnych sosów i kremów. Mascarpone znany jest również poza granicami Włoch jako kremowy składnik
gorzko-słodkiego tiramisú.

Dostępne opakowania: 500g, 1,5kg