Małże Vongole całe

Małże vongole oprócz tego, że są smaczne, są znane ze względu delikatność mięsa i niską zawartość tłuszczu . Oczywiście głównie te cechy powodują, że są tak znane i lubiane na całym świecie. Połów tych mięczaków odbywa się głównie we Włoszech ( w północnym Adriatyku : Emilia Romagna , Veneto i Wenecji) . W basenie Morza Śródziemnego znajduje się około 30 gatunków vongoli, nazwa ta jest bardzo ogólnym określeniem, ponieważ wśród różnorodności gatunków vongoli niektóre są bardzo unikalne i charakterystyczne. Natomiast wszystkie łączy jedna cecha – muszelka, która posiada “zawias” łączący górną i dolną część. Vongole są dość małe w porównaniu z innymi małżami, mają jasną, chrobowatą muszelkę o jasnym kolorze z refleksami żółci i szarego. Jest to gatunek żyjący głównie w czystych piaskach i żywi się mikroorganizmami wyfiltrowanymi w wodzie. Małże te są powszechnie używane do przygotowania dań makaronowych, risotto , zup, ale także do przekąsek. Z żywieniowego punktu widzenia są przede wszystkim bardzo zdrowe, bogate w witaminy A , niezbędne dla rozwoju organizmu, zawierają także fosfor, potas i białko niezbędne dla rozwoju układu immunologicznego organizmu. Spożywanie małża jest szczególnie wskazane w przypadku diety niskokalorycznej : mięso w rzeczywistości ma bardzo niską zawartość tłuszczu i zawiera tylko 72 kcal na 100 gram produktu.

Dostępne opakowania: ok. 1kg

Uwaga!

Mille Sapori Plus IF&B zmienił godzinę otwarcia.
Sprawdź zaktualizowany harmonogram w dziale kontakt