Małże cozze całe

Cozze to jedne z najbardziej popularnych gatunków małż we Włoszech. Są uwielbianym dodatkiem do różnych dań, którym nadaje nie tylko smaku, ale również ciekawej estetyki. Piękne, czarne, połyskujące muszle idealnie kontrastują z żywo pomarańczowym mięsem tych mięczaków. Z punktu widzenia żywnościowego cozze mają bardzo mało kalorii, w jednej muszli mieści się średnio
58 kalorii w przeliczeniu na 100 gramów. Ma również znaczące ilości żelaza. Niegdyś naturalnie rozmieszczone wokół morza Śródziemnego, dziś są one hodowane w specjalnych szkółkach głównie na obszarach morskich Włoch. Istnieje ogromna ilość przepisów z wykorzystaniem cozzy, można je smażyć na patelni z białym winem i różnymi przyprawami , przygotowywane są również w postaci szaszłyków, nierzadko smażone w cieście, zapiekane w piecu z pietruszką , czosnkiem i oliwą z oliwek. W przypadku zwykłego gotowania, małża musi koniecznie się otworzyć w taki sposób, aby ciepło pozbawiło skorupiaków wszelkich bakterii , a to wymaga też odpowiedniego czasu .

Dostępne opakowania: ok. 1kg