Mąka Manitoba Divella

Manitoba jest to mąka pszenna wysokiej jakości. Nazywana jest mąka ” silną”.Ten rodzaj mąki pochodzi od nazwy obszaru
produkcji, w których ziarna początkowo rosły bardzo silne i odporne na zimno – mowa tu o mieście Manitoba, rozległej prowincji Kanady, która z kolei wzięła swoją nazwę od plemienia Indian tam zamieszkałego. Obecnie Manitoba jest zdefiniowana jako zbiór wszystkichy mąk z W> 350 niezależnie od obszaru produkcyjnego i odmiany ziaren, z których jest produkowana. Główną cechą tego rodzaju mąki jest duża ilość nierozpuszczalnych białek ( gliadyny i gluteniny ) , które powodują, że łatwiej jest mieszać składniki ciekłe
w mieszaninie. Jest to mąka bogata również w skrobię i gluten. Ten drugi tworzy silną sieć, która utrzymuje powietrze w cieście spulchniając i umożliwiając znaczący wzrost produktu podczas gotowania ; w przypadku makaronu zamiast lepkiego ciasta uzyskujemy formę al dente . Mąka ta powinna być produkowana jedynie z pszenicy durum, dzięki czemu ciasto wykonane z Manitoba będzie bardziej elastyczne i mocniejsze. Mąka nadaje się głównie do produkcji makaronu, ale także do niektórych rodzajów pieczywa ( np. francuska bagietka , Panettone i Pandoro ) , długo rosnącej pizzy czy sernika. Idealna również do przygotowania Chapati czy indyjskiego chleba.

Dostępne opakowania: 1kg, 25kg

Uwaga!

Mille Sapori Plus IF&B zmienił godzinę otwarcia.
Sprawdź zaktualizowany harmonogram w dziale kontakt