Mąka kukurydziana polenta Divella

Mąkę kukurydzianą otrzymuje się z przemiału kukurydzy. Charakteryzuje się ona szerokim zastosowaniem w żywieniu,
szczególnie w diecie bezglutenowej. Duża wartość dietetyczna mąki jest wynikiem zawartości białka, witamin z grupy B, E, A oraz błonnika pokarmowego, który jako niestrawny węglowodan ułatwia proces trawienia. Mąka kukurydziana zawiera też znaczne ilości składników mineralnych, a wśród nich: fosfor, magnez, selen, kobalt, potas. Ze względu na wysoką zawartość skrobii
w mące kukurydzianej bywa ona stosowana do wypieku ciast i pieczywa, w którym nie pożądane jest wytworzenie siatki
glutenowej np. w biszkoptach. Dodatek mąki kukurydzianej wpływa na powstanie drobnych porów w strukturze ciasta,
a tym samym na jego lekkość i na uzyskanie ładnego złotego koloru.

Dostępne opakowania: 500g