Krem z białych trufli Terramaris

Te niezwykle rzadkie owoce ziemi występują właściwie wyłącznie w południowej Francji i na północy Włoch, a cena jednego kilograma tych kulinarnych kosztowności waha się od 500 do nawet 2000 euro. Wartość trufli doceniły już ludy sumeryjskie, raczyli się nimi Rzymianie, a w kolejnych wiekach – arystokraci i głowy kościoła. Te niepozorne grzyby rosną 10-30 cm pod ziemią w pobliżu korzeni drzew, najbardziej zaś cenią sobie towarzystwo dębów. Kiełkująca z zarodników strzępka rozrasta się w grzybnię, która powoli
wnika w korzenie. Żeby wydać pierwsze owocniki, trufle potrzebują jednak od 8 do 12 lat trwania z drzewem w symbiozie.
Ukryte przed ludzkim wzrokiem odnajdywane były z pomocą ceniących aromat trufli nie mniej niż ludzie – świń. Dziś jednak częściej korzysta się z niesamowicie rizwiniętego węchu specjalnie tresowanych psów. W przeciwieństwie do trufli czarnych, białe tracą swój aromat po ugotowaniu, dlatego też spożywa się je wyłącznie na surowo. Białe trufle zaczynają dojrzewać już w październiku i roztaczają wtedy silny aromat z wyraźną nutą czosnku, a zbiera się je aż do końca grudnia. Cieniutko pokrojone nadadzą niezwykłego aromatu makaronowi, jajecznicy czy risotto.

Dostępne opakowania: 580g

Uwaga!

Mille Sapori Plus IF&B zmienił godzinę otwarcia.
Sprawdź zaktualizowany harmonogram w dziale kontakt